Proiectul Leonardo da Vinci: “Robobraille smart alternate media”

Proiect Leonardo da Vinci „Robobraille Smart Alternate Media”
Raport privind prima mobilitate

Proiectul ROBOBRAILLE SMART este un proiect ce se desfăşoară sub egida programului Leonardo da Vinci, „Învăţare pe tot parcursul vieţii”.
Prima mobilitate din cadrul proiectului ROBOBRAILLE SMART ALTERNATE MEDIA s-a desfăşurat în perioada 28 octombrie – 31 octombrie 2013, la Hillerod, Danemarca.
Scoala gimnaziala speciala pentru deficienti de vedere este partenera in acest proiect, in urma rezultatelor din iulie 2013.
Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Bucureşti a fost reprezentată de o delegaţie formată din trei cadre didactice – Nora Negreanu, profesor de limba română (coordonator la nivelul scolii), Cristina Ţiganea, profesor psihopedagog, şi Lavinia Filat, învăţător educator.

Danemarca1Danemarca2Danemarca3Danemarca4

Prima întrunire a participanţilor la această mobilitate a avut loc marţi, 29 octombrie 2013, la sediul SENSUS din Hillerod. S-au reunit reprezentanţi din şapte state membre ale Uniunii Europene: Austria, Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Polonia, România şi Ungaria. Fiecare delegaţie a prezentat pe scurt instituţia sau organizaţia pe care o reprezintă, scopurile şi activitatea desfăşurată de acestea.
Din partea Austriei au participat reprezentanţii Asociatiei pentru sprijinirea persoanelor cu deficienta de vedere- Hilfsgemeinschft care are ca scop programe de integraare a persoanelor cu deficienţe de vedere aflate la vârsta adultă în societate, precum si accesibilizarea spatiului public pentru persoanele cu deficienta de vedere.

Bulgaria a fost reprezentată de Asociaţia pentru Dislexie, ONG, cu sediul în Ruse, care desfăşoară activităţi în sprijinul copiilor cu dislexie.
Delegaţia Poloniei a fost alcătuită din cadre didactice de la Şcoala pentru Nevăzători din Laski, instituţie de învăţămând cu o îndelungată tradiţie in educarea elevilor nevazatori sau slab-vazatori – scoala care acopera toate nivelele de studiu: ciclul primar, gimnazial, liceal .
La întrunire a fost prezent şi reprezentantul Colegiului Naţional al Irlandei din Dublin, care a format de-a lungul timpului un set de politici şi o echipă destinate sprijinului studenţilor cu dificultăţi de învăţare.
Ungaria a fost reprezentată de membri ai Institutului de Neuroştiinţe Cognitive al Institutului de Cercetări pentru Ştiinţele Naturi din cadrul Academiei de Ştiinţe a acestei ţări, ale cărui preocupări se îndreaptă şi spre problematica dislexiei.

In cea de-a doua zi a intalnirii, miercuri, 30 octombrie 2013, s-au desfăşurat prezentarile pentru partenerii din Polonia, Bulgaria si Romania. De asemenea au fost atribuite atribuţiile şi sarcinile ce urmează a fi încredinţate fiecărui participant.
S-a discutat despre oportunitatea unui curs de bune practici, ca rezultat al acestui proiect: continuturi, grup tinta, metode pedagogice, tipu de certificare. S-au stabiliilit datele si temele tuturor atelierelor care se vor desfasura de-a lungul proiectului, urmatoarea intalnire de proiect va avea loc, in martie 2014, in Austria si are ca tema : accesibiizarea softului robobraille, metode tehnice.
Proiectul ROBOBRAILLE SMART are ca grup ţintă persoanele care se preocupă de educaţia copiilor şi a tinerilor ce au nevoie de accesibilizarea informaţiei, fie ca urmare a unei deficienţe de vedere, fie ca urmare a unei deficiente de limbaj. Finalitatea la care îşi propune să ajungă este un curs amănunţit, uşor de înţeles şi utilizat, care să instruiască părinţii, cadrele didactice şi alte categorii interesate în modalităţile de utilizare a diferitelor tehnologii de acces disponibile gratuit prin intermediul Internetului precum şi cu privire la felul în care conţinuturile trebuie prelucrate şi adaptate nevoilor specifice fiecărei categorii de beneficiar.
La finele lunii noiembrie 2014 urmează să se desfăşoare întâlnirea găzduită de ţara noastră în cadrul acestui proiect. Tema acesteia o va reprezenta modalitatea de realizare a cărţilor electronice în format .epub destinate persoanelor cu deficienţe de vedere sau de limbaj.
Participarea la acest eveniment a oferit tuturor membrilor delegaţiei române oportunitatea de a lua contact cu modalităţile de lucru, structurile organizaţionale, activităţile şi realizările unor instituţii şi organizaţii cu preocupări în domeniul educaţiei şi integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale.

Data: 8.11.2013

Participanti:
prof. Negreanu Nora
prof. Tiganea Cristina
prof. Filat Lavinia.

Întâlnire Robobraille

Pe 14 ianuarie 2014 a avut loc o întâlnire în  cadrul proiectului Robobraille, întalnire care  s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de  Vedere din Bucureşti.

Au participat cei doi coordonatori din Danemarca, prof. Tanja Stevens şi prof. Lars Banlieu , echipa de proiect din Bucuresti : dir. Cosmina Cazan, Cristina Tiganea, Lavinia Filat, Georgeta Zidărescu, Gabriela Ianculescu, Mihaela Buliga, Ion Popa, Alina Călugăreanu, Mihaela Ciulea, echipă  coordonată de prof. Nora Negreanu , reprezentanţi din partea  Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor : Mihai Dima, Cătălin Popescu,  Dacian Pribeanu, iar din partea ARVAR, prof. Rodica Colgiu.

Robobraille1

În cadrul întâlnirii am discutat despre stadiul implementării proiectului Robobraille în România, coordonarea saitului în limba română. Am hotărât ca este oportună organizarea unui workshop de formare de formatori în ceea ce priveşte utilizarea programului Robobraille, workshop care va fi găzduit de şcoala noastră în semestrul al II-lea.

Un alt punct important al ordinii de zi a fost şi o discuţie asupra oportunităţii unei  Biblioteci Virtuale de care să beneficieze, în mod gratuit, elevii cu deficienţă de vedere, profesorii lor, o bibliotecă care va putea reuni fonduri de carte existente şi în alte şcoli cu specific din ţară.

Robobraille2

Întâlnirea a fost extrem de densă,  iar demonstraţiile privind utilizarea programului Robobraille de către dl. Lars Banlieu au fost un preambul pentru  ceea ce va deveni acest soft în următoarea perioadă în România, o dată ce va fi cunoscut de către cât mai mulţi utilizatori.

Robobraille3

Mulţumim pe această cale tuturor participanţilor şi îi aşteptăm cu mult interes şi la alte reuniuni  Robobraille.

A consemnat, prof. Nora Negreanu

Proiect Leonardo da Vinci „Robobraille Smart Alternate Media”

Raport privind a II-a mobilitate

Austria- 3-5.03.2014

Proiectul ROBOBRAILLE SMART este un proiect ce se desfăşoară sub egida programului Leonardo da Vinci,  „Învăţare pe tot parcursul vieţii”.

Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Vedere este partenera in acest proiect, in urma rezultatelor din iulie 2013.

Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Bucureşti a fost reprezentată de o delegaţie formată din sase cadre didactice – Cazan Cosmina-Irina, directorul institutiei, Nora Negreanu, profesor de limba română (coordonatorul proiectului),  Zidarescu Georgeta ,profesor psihopedagog, Buliga Mihaela,profesor educator, Popa Ion- analist IT, Ciulea Mihaela-profesor psihopedagog.

Intâlnirea a fost găzduită de Asociaţia pentru Nevăzători de la Viena. Programul zilei de 4.03. 2014 a fost urmatorul: prezentare Power point a progresului pe care serviciul Robobraille l-a făcut până acum: convertirea documetelor în diferite formate în limbile: română, bulgară, poloneză, implementarea unei „vocii” noi în limba daneză; de asemenea s-au prezentat următorii paşi pe care coordonatorul proiectului şi i-a propus: matematica in programul Latex, programul Daisy MP3, web-siteul API. Coordonatorul Raefsnes din Danemarca a prezentat si noile proiecte incheiate cu Universitea Stanfort, Universitatea Catolica din Chile  privind acelasi serviciu, Robobraille.

Echipa din Bulgaria  a prezentat o evaluare privind prima mobilitate din cadrul proiectului, evaluare la care au participat toti partenerii de proiect.

Reprezentatul Universtitatii din Irlanda a vorbit despre necesitatea realizarii unui curs, ca rezultatat al acestui proiect: continut pedagogic, implicarea si impartirea sarcinilor în funcţie de atelierele alese de catre partenerii din proiect, grup tinta etc.

Organizatorii ne-au prezentat intr-un tur ghidat Asociaţia de Nevazatori, am avut ocazia sa vedem dispozitive adaptate persoanelor cu deficienta de vedere, sa cunoastem personalul asociatiei, sa ne familiarizam cu activitatea acestora.

Echipa de la Sensus , al doilea partener din Danemarca, ne-a prezentat rezultatele unui studiu privind tehnologia de acces din Danemarca, precum si cunostintele despre deficientele de vedere pe care ar trebui sa le aiba profesorii din învătământul public, în Danemarca elevii cu deficienta fiind integrati. Ideea acestei cercetarii este aceea de  a crea un ghid care sa se adreseze profesorilor.

In incheierea primei zile, echipa de proiect a facut o vizita ghidata pentru nevazatori la Muzeul de Arta din Viena.

In a doua zi de întalnire, 5.03.2014, am vizitat Scoala de Nevazatori din Viena; am discutat despre activitatile zilnice ale elevilor, despre proiectele scolii, despre utilizarea materialului adaptat si integrare.

Dupa-amiaza , Dl. Kaus Hoeckner a facut o prezentare detaliata a tehnologiilor de acces, insistand asupra documentelor de tip PDF. In finalul discutiilor echipa a ales logoul proiectului, s-a discutat despre sarcinile urmatoarei intalniri.

Proiectul ROBOBRAILLE SMART are ca grup ţintă persoanele care se preocupă de educaţia copiilor şi a tinerilor ce au nevoie de accesibilizarea informaţiei, fie ca urmare a unei deficienţe de vedere, fie ca urmare a unei deficiente de limbaj.  Finalitatea la care îşi propune să ajungă, este un curs amănunţit, uşor de înţeles şi utilizat, care să instruiască părinţii, cadrele didactice şi alte categorii interesate în modalităţile de utilizare a diferitelor tehnologii de acces disponibile gratuit prin intermediul Internetului precum şi cu privire la felul în care conţinuturile trebuie prelucrate şi adaptate nevoilor specifice fiecărei categorii de beneficiar.

Participarea la acest eveniment a oferit tuturor membrilor delegaţiei române oportunitatea de a lua contact cu modalităţile de lucru, structurile organizaţionale, activităţile şi realizările unor instituţii şi organizaţii  cu preocupări în domeniul educaţiei şi integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale.

Data: 11.03.2014

Participanti:

dir. Prof. Cazan Cosmina

Prof. Nora Negreanu

Prof. Ciulea Mihaela

Prof. Zidarescu Georgeta

Prof. Buliga Mihaela

Prof. Popa Ion

KICK MEETING, Vienna , Austria

4.03-5.03 2014

4.03. 2014

The second meeting of the project  was held at the Austrian Association in Support of the Blind and Visually Impaired (Hilfsgemeinschaft der Blinden und Sehscwachen).

After a warm welcoming from the hosts, Tanja Stevens and Lars Ballieu presented to the parteners the Robobraille news : the status of the service and the progress : Braille conversion for Bulgarian, Hungarian and Romanian, new voice in Danish, etc and the next steps: Braille Math in Latex, Daisy Mp3, Robobraille  profile with personal preferences, API/web service to RoboBraille. We also sow   the agreements already done  by the coordinator ( for exemple: Prosperity 4 all, Dedicon, Project with Stanford University and with Universidad Catolica de Chile).

Mr. Lars Ballieu explain that the goal of the project is to explore and describe how to prepare and create educational material in alternate formats in a smarter and easier way using RoboBraille and other relevant free document conversion and authoring tools. In the next period is useful to describe a complete training course that can be implemented with immediate effect in educational systems throughout Europe.

The Bulgarian team present a short Evaluation of the First Meeting in Denmark and suggest to the partners to add more comments in the next Evaluation form.

Michael Goldrick discussed about the development of a course as a result of the Leonardo project : pedagogical content, the contribution of each participant, structure, duration, target group.

In the afternoon, the partners visit the Austrian Association in Support of the Blind and Visually Impaired. We have seen devices for people with visual impairments, we met staff of the institution and we understand better its role to the community. It was a very interesting exchange of experience.

After a break, Sensus present to us a material concerning the Accessibility Status in the Educational environment in Denmark; the purpose of the research was to find out how to improve accessibility; the research noted teacher’s general knowledge about accessibility and also the teacher’s knowledge about students with special needs. Fallowing this research the initiators collected information from the teachers in order to produce a guide.

In the evening the partners visit The Museum of History of Art in Vienna, it was a visit with special guided tour for people with visual impairment.

5.03.2014

In the morning we visit an Austrian School for Blind ( Bundes- Blindenerziehungsinstitut)a . At the beginning we have a discussion with the manager of the school about the students, the activities of the day, projects of the school and about the inclusion of students with visual impairment in public Austrian schools. After the short presentation, we had a tour of the school: classroom, biology lesson, science laboratories, boarding, documentation center, printing, etc. It was a good opportunity for the partners to see other school for visually impaired and to compare with the similar national institution( Romania and Poland).

In the afternoon Klaus Hoeckner presents the Accessibility Techniques –Evaluation and test tools; the PDF Accessibility – Tools for testing and repairing was a very interesting and very detailed part of the presentation.

We decided together to accomplish our tasks in order to elaborate the course as a result of our Leonardo project. (Intervention of Mr. Michael Goldrick).

In the end of our meeting, we choose the logo of the Leonardo Project Robobraille Smart Alternate Media and we decide the details for the next meeting in Hungary.

Proiect Leonardo da Vinci „Robobraille Smart Alternate Media”

Raport privind a III-a mobilitate

În perioada 2-5 iunie 2014, s-a desfășurat la Budapesta, in Ungaria cea de-a treia mobilitate din cadrul programului Leonardo da Vinci, Smart-Robobraille. Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere din București este partenera în acest program, coordonat de către Danemarca, alături de alte 6 tari.
Este un proiect care își propune accesibilizarea și implementarea programului Robobraille pentru nevăzători, un program gratuit, care poate transforma diferite tipuri de documente în documente de tip audio, în afabetul Braille  specific nevăzătorilor sau e-book, printr-o simplă trimitere prin e-mail a unui document către acest program. Programul nu stochează documentele decât foarte puțin timp, așadar termenii de confidențialitate sunt respectați.

123456

Întâlnirea de la Budapesta a fost foarte fructuaosă și în afara prezentărilor și a exercițiilor specifice, au avut loc și discuții privind formatul de curs, produsul proiectului: structura, curriculum, perioada de desfășurare. Prin această mobilitate, proiectul Leonardo da Vinci a ajuns la jumatate, iar participanții la  mobilități nu au avut decât de învățat lucruri deosebit de importante pe care le vor aplica la clasă, în lucrul cu elevii cu deficiență de vedere.

A consemnat, prof. Nora Negreanu, coordonator România.

Kick meeting Ruse, Bulgaria

06-08 .10.2014

The First day

The warm wellcoming of the hosts at the „Anna Palace Hotel” in Ruse.

Tanja Stevens and Lars Ballieu  presented the programme of the fourth meeting of the Leonardo project and its  subject: „How to create the  Daisy book”.

At the begining of the meeting all the participants were infomed about  the Robobraille News :

The meeting starts with a general introduction in what is Daisy and the importance of producing a Daisy book and the role of Robobraille service in this.  In order to obtain a Daisy document , we need a special Software. The first step is to install a Daisy reader, and in this case AMIS is free and is a good option.

Then, a good source for Daisy books is : www. sensuslibrary.com( all the participants to the workshop were able to download books using a password). We have some problems with the Internet connection, but in the end all the participants were able to take an active part to the practicalities: preparing  of educational material for Daisy, SMART production of Daisy books and Exercices.

In order to succed to create a Daisy  book, we have to use a well-structured document ( Word or PDF); we all remeberd  the Fundamentals of accessibility that were presented in our last meeting in Budapest.

The participants were invited to  exercice  the guidlines concerning the accessible documents for visually impaired.

At the end of the workshop the guests were invited to participate to the social programme : a visit to the Regional History Museum in Ruse : a short tour and the cultural programme.

The second day

Then the participants  take part to a visit of the Regional Resource Center in Ruse, a rehabilitation center for people with various disabilities and a training center in the same time.  We also attended  two activities.

Mike Goldrick,  from the National College from  Ireland,  present  some information about the course content,  the product of the Leonardo project „Smart Alternate Media”.

Daniela Boneva from Bulgaria, present the Evaluation Form for the third meeting of the Leonardo project, held in Budapest, in June  2014.

Eva  Gyarmaty present the Dissemination of the activities of the participant to Leonardo Project.

In the end Tanja Stevens  togheter with all the participants talked about the next meeting in Bucharest, Romania, in November 2014.

Mobilitate Bulgaria (4)Mobilitate Bulgaria (1)Mobilitate Bulgaria (2)

Fifth RoboBraille Smart Alternate Media Meeting in Bucharest, Romania

On 25 and 26 of November the 5th  meeting of  Robobraille Smart Alternate Media took place in Bucharest, Romania.

The meeting was hosted by  The School for Visually Impaired Students, a public school for students between 3-15 years old.

The partners  participated in a workshop  on e-books  and they found out, why the e-books are great for low-vision and dyslexia; software for e-books production and e-books readers were also parts of the programme.

We also discused about the access technology for visually impaired students in the school of Bucharest. A tour trough the house of the school completed this part of the meeting.

The Smart production for e-books and the exercices completed the first day of meeting. On the second day we fixed some organisational issues and made the plan for future meetings in Poland and Ireland. The pros and the cons of production of e-books were discusses and we tried to find out national sources of free and/or payed ebooks.

Project Art Touch in the National Art Museum in Bucharest

On the second day, the parteners visited the National Art Museum in Bucharest in order to see the Art Touch Project  dedicated to  visually impaired persons.

The Romanian National Art Museum hosts the most important collection of romanian and universal art in the country.

Set up in 1948, it is currently venued by the former Royal Palace and it takes pride of place among Bucharest’s cultural institutions. The museum hosts a wide variety of exhibitions and programmes highly enjoyed by the public.

The ARTtouch project contains multimedia and multisensoral products,  aimed for people suffering from visual, auditory and locomotor impairment.
It also includes multimedia and augmented reality applications, tactile replicas, textile samples, a “sound library” and an “olfactory library” which provides people with special needs with the experience of a multisensoral exploration of the European Art Gallery. More information can be found by following the link.

Mobilitate Bucuresti (13)Mobilitate Bucuresti (1)Mobilitate Bucuresti (5)Mobilitate Bucuresti (3)Mobilitate Bucuresti (20)Mobilitate Bucuresti (18)Mobilitate Bucuresti (14)Mobilitate Bucuresti (10)

Kick meeting Laski, Poland

26-27 .03.2015

The first day

Welcome and practicalities presented by  Ada Scovil the English teacher of Laski,  the host of Leonardo meeting.

Lars  Christensen and Tanja Stevens presented the Robobraille News:

It was also mentioned the press conference in Budapest concerning Robobraille and the importance of the program.

Henryk Rzepka and Ada Scovil presented a Power Point about Braille ( the history of the invention of Louis Braille, the importance and the utlity of the system in Poland and over the world).

Svend Thougaard presented a very interessting  material:”From relief Letters to Robobraille” about the history of braille, the 6 or 8 dots system, the production of books in Braille and the evolution of IT devices, the invention of Robobraille. One of the most important think was the fact that Mr. Thougaard share with us his experience  as a teacher for blind and visually impaired students from Denmark.

In the afternoun Mr. Paul Cosma representing  Sensus  Aps presented „Using Robobraille and Latex for Braille Math” . The Power point reveal  the key notions (Office Math- standard mathematical representation in a word document , Latex), the solution domain( UMCL,Fmath and Latex). The purpose of the material  was to illustrate an automated softwere solution of converting  MS Word documents  that can be easily embossed on Braille printers. The proposal solution was is to unify  the existing mathematical conversion tools and use :

  1. A latex Mathematical notation  that can be directly  mapped  to Unicode braille or any other national character set for braille.
  2. Existing converting tools to maintain support for existing mathematical formats.

Mr. Paul Cosma presented  also  the Universal Maths Conversion Library (an open sourse project) and Fmath. In the end  all the participants observed the advantages of Latex :

The programme continued with the tour of the school: kindergarden, primary school,  secondary, deaf-blind .  The visitors were divided into two groups, and the tour  reaveal:  the  educational activities, the teaching materials  using during the lessons, extracurricular activities etc. The participants were glad to get to know the teachers from Laski and some students.

The day was concluded with a workshop presented by Jola Kozyra, Ada Scovil and Henryk Rzepka.  Using Robobraille, the participants created documents ready to print in Braille. Several findings emerged at the end of the workshop:

v  explaining simple steps,

v  do not forget that we address to people who are not IT specialists,

v  explaining the advantages of using a Braille document to a student/ parent.

The second day

Mike Goldrik from National University of Ireland explained the course structure – the product of the project and spoke about the importance of a practical workshop with participants using Robobraille.

Daniela Boneva spoke about the importance of  achieving  a questionnaire of evaluation more complex  and Eva Gyarmathi spoke about the importance of dissemination of the project regularly.

Lars Ballieu and Tanja Stevens conducted a Robobraille course for schools and others: audio format MP3, daisy, e-books, transcription to Braille , Latex for Braille Math, conversion of graphic to accessible format.

In the after-noun took place the second part of the visit of Laski school.

All the participants took place to a very interesting demonstration of usage a 3D printer.

At the end of the program, the host propose a Visit to the National Museum in Warsaw, special guided tour for people with visual impairment.

DSC04233DSC04246DSC04257DSC04270DSC04575DSC04570DSC04395

Diseminare proiect RoboBraille – Asociația Nevăzătorilor din România

Filiala Interjudețeană Constanța-Tulcea

În data de 13 mai 2015 a avut loc o diseminare a proiectului Robobraille Smart Alternate Media și o demonstrație de utilizare a programului la Asociatia Nevazatorilor din România, Filiala Interjudețeană Constanta-Tulcea.
Diseminare Robobraille Constanta (1)Diseminare Robobraille Constanta (14)Diseminare Robobraille Constanta (3)IMG_3749Diseminare Robobraille Constanta (10)Diseminare Robobraille Constanta (5)Diseminare Robobraille Constanta (15)Diseminare Robobraille Constanta (7)Diseminare Robobraille Constanta (11)

Proiect Leonardo da Vinci

”Robobraille Smart Alternative Media ”

Mobilitate Dublin  – Irlanda

02- 03 .06.2015

Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Bucureşti este parteneră din anul 2013, în proiectul  ”Robobraille Smart Alternative  Media ” în cadrul programul Leonardo da Vinci , ”Învățare pe tot parcursul vieții ”..

În cadrul proiectului, ultima mobilitate s-a desfășurat în luna iunie anul curent la Dublin, la Colegiul National irlandez (NCI).

Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Bucureşti a fost reprezentată de o delegație formată din 7 cadre didactice:  Nora Negreanu – coordonator proiect  (Prof. limba română), Ianculescu Gabriela (psiholog), Zidărescu Georgeta (Prof.psihopedagog), Buliga Mihaela (Prof.psihopedagog), Ciulea Mihaela (Prof.psihopedagog), Țiganea Cristina (Prof.psihopedagog), Popa Ion (analist IT).  De asemenea, din delegația română a făcut parte și dna Colgiu Rodica, membră a asociației ARVAR .

Prima zi a mobilității Robobraille din Dublin- Irlanda a demarat cu oficialitățile de  primire, precum și cu prezentarea  noilor membri sosiți la întâlnire .

Din partea gazdelor, domnul Michael Goldrick, profesor la Colegiul National, repezentantul echipei Robobraille, a informat programul activităților .

Lars Christensen și Tanja Stevens, coordonatorii proiectului,  au prezentat noutățile Robobraille:

  • Lansarea la Cluj- Romania a evenimentului Biblus – Bibliotecă Specială pentru persoane cu deficiență de  vedere,
  • Prezentarea proiectului Robobraille în cadrul NHS Anglia ( National Health Service (England)
  • Diseminarile în țările partenere RoboBraille  - Romania, Bulgaria, Ungaria .
  • Extindere RoboBraille – SensusAccess în Statele Unite, Marea Britanie și Canada.
  • S-au înmânat plăcuțe personalizate având sigla proiectului RoboBraille precum și a partenerilor implicați.

Din partea echipei din Bulgaria, Daniela Boneva a prezentat succint raportul de evaluare actualizat, realizat după celelalte mobilități internaționale .

Reprezentantul din Austria, Klaus  Hoeckner a indicat informațiile publicate în presă, diseminările proiectului etc  .

Programul a continuat cu prezentarea domnului Paul Cosma,  reprezentant al Asociației  daneze Sensus Aps, care a arătat  noutățile Braille în matematică “Utilizarea Robobraille pentru matematica Braille “, un software pentru documentele matematice. Materialul Power Point a dezvăluit noțiuni cheie și variante de soluții utilizate . Scopul materialului a fost de a prezenta o soluție software automată de conversie a documentelor Word care pot fi ușor pregătite  pentru imprimarea în Braille.

Tot din partea Asociației daneze Sensus Aps, domnul Milad Soro – a prezentat  lucrarea intitulată ”RoboBraille App”  .

După pauza de masă,  doamna Eva Gyarmathi din Ungaria a vorbit despre importanța diseminării  continue a proiectului  și a prezentat materialul ” Suport pentru dislexie și atelier de lucru cu studenții din colegiu ”. Activitatea a fost înregistrată cu scopul de a fi ulterior evaluată de catre studenții de la National College of Ireland.

Programul a continuat cu un eveniment social. Oaspeții au fost invitați la un moment artistic tipic irlandez, susținut de către gazde .

A doua zi s-au evaluat rezultatele atelierului având ca temă dislexia, s-au evidențiat impresiile doamnei Sara Kyofuna, reprezentata stundenților participanți la activitatea practică.

De asemenea,  dl Mike Goldrick a explicat structura cursului RoboBraille – produsul final  al proiectului.

Lars Christensen și Tanja Stevens, coordonatorii proiectului,  au făcut precizări cu privire la completarea raportului final, au anunțat posibilitatea realizării unor evaluări externe ale proiectului.

La sfârșitul programului,  gazda a propus vizitarea  zonei istorice a orașului.

Participarea la acest eveniment a oferit membrilor delegației române oportunitatea de  a veni în contact cu noi modalități de lucru în acivitățile desfășurate cu copiii deficienți de vedere, au avut ocazia de a prezenta modalitățile de diseminare a proiectului – ateliere de lucru cu părinții elevilor, cadre didactice, voluntari; introducerea aplicației Robobraille în programa obționalului de informatică; organizarea unui curs RoboBraille sub egida CCD; afișarea siglei proiectului Robobraille pe site-ul școlii.

Data :

15.06.2015

Participanți:

Prof. Nora Negreanu

Prof. Ianculescu Gabriela

Prof. Zidărescu Georgeta

Prof. Buliga Mihaela

Prof. Ciulea Mihaela

Prof. Țiganea Cristina

Prof. Popa Ion

DSC08371DSC08318DSC08266DSC08293DSC08283DSC08278DSC08287

Exemple de bună practică

robobraille1robobraille2

RoboBraille SMART Alternative Media – Course Handbook

RoboBraille SMART Alternative Media – Suport de curs