ROBOBRAILLE

Robobraille, o alternativa media oferita persoanelor cu deficienţă de vedere

Robobraille este un serviciu media care oferă posibilitatea transformării documentelor în documente accesibile persoanelor cu deficienţă de vedere sau de limbaj. Este un serviciu accesibil permanent şi gratuit pentru utilizatorii non-comerciali. (mai multe pe: www.robobraille.org).

Serviciul este creat şi dezvoltat de către două organizaţii: Synscenter Refsnaes (Centrul Naţional Danez pentru Copii cu Deficienţă de Vedere) şi APS Sensus; programul a fost lansat în 2004 şi de atunci a obţinut premii  deosebite, dintre care menţionez premiul Comisiei Europene pentru e-incluziune.

În lunile februarie şi iunie au avut loc două întâlniri la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Bucureşti  cu prof. Tanja Stevens şi prof.  Lars Ballieu Christensen care ne-au prezentat beneficiile programului Robobraille care a început să fie accesibilizat şi în limba română(se lucrează la traducerea documentaţiei, a interfeţei pentru limba română).

La discuţii au participat profesori din şcoala noastră, directorul instituţiei şi reprezentanţi de la Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor din România. In urma discuţiilor ni s-a părut foarte interesantă ideea creării unei biblioteci virtuale accesibilă tuturor elevilor cu deficienţă de vedere care învaţă la şcolile de profil din ţară; accesul la cărţile şi materialele didactice postate pe această platformă va fi complet gratuit; vom gândi o bază de date comună şi câte un administrator (în fiecare şcoală) al acestei uriaşe biblioteci. Aşadar va fi un efort comun menit să faciliteze accesul la informaţie şi la lucrul individual al elevilor.

În urma discuţiilor am făcut cunoscut elevilor din şcoală avantajele softului Robobraille printr-o  mică demonstraţie; de asemenea aproape toţi elevii  din şcoală au primit  câte un MP3 din partea organizaţiei Sensus APS, Danemarca, cărora le mulţumim .

Experienţa celor două întâlniri a fost deosebit de fructuoasă, participanţii înţelegând utilitatea softului Robobraille şi bucurându-se de schimbul unor impresii privind lucrul cu elevii cu deficienţă de vedere.

Câteva date tehnice : serviciul  Roboraille suportă conversia documentelor Microsoft Office în PDF etichetat; documentele pot fi convertite atât în format ePub cât şi în Pocket-Mobi (format e-book şi Kindle). In plus, ePub poate fi convertit în Pocket Mobi şi vice versa. Conversia în fomat audio este şi ea accesbilă, în mod evident., atât în format MP3 simplu, precum şi în cărţi Daisy. Caracteristicile conversiei audio includ în prezent voci de înaltă  calitate pentru limbi precum: arabă, engleză, daneză, olandeză, poloneză, italiană, spaniolă, franceză, slovenă şi în curând  română (a fost deja aleasă o voce în urma unei selecţii făcute de persoanele cu deficienţă de vedere).

Odată cu sosirea vacanţei de vară am aflat o veste foarte bună, şcoala noastră a fost acceptată pentru finanţare într-un proiect  european Leonardo da Vinci în care coordonatorul este Danemarca, un proiect multilateral care se numeşte „Robobraille smart alternate media”. Aşadar experienţa Robobraille se anunţă una extraordinară şi plină de folos pentru utilizatorii interesaţi din România!

Pliant Robobraille

Prof. Nora Negreanu.