Proiectul “Art Touch”

Muzeul National de Arta al Romaniei cu proiectul „ART Touch” care îşi propune să accesibilizeze muzeul prin dotarea cu instrumente şi aplicaţii multimedia sau de realitate augmentată. De asemenea, se vor organiza ateliere cu specialişti de talie internaţională ce vor implica direct publicul cu dizabilităţi pentru identificarea de noi metode participative.
Pe 27 martie 2014 s-a desfăşurat prima întâlnire din cadrul programului Art Touch pe care Şcoala noastră îl desfăşoară împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României.
Un grup de copii însoţiţi de prof. Nora Negreanu au asistat la o lecţie despre Peisaj şi Pastel, în cadrul muzeului. D-na muzeograf Ozana Nitulescu le-a vorbit elevilor despre patru tablouri initulate “Anotimpurile” de Peter Breughel cel Tânăr şi de un tablou mai puţin cunoscut intitulat “Peisaj cu căpiţe”.
Copiii au putut audia zgomote din natură (păsări, vântul, izvorul, ploaia etc), au atins paleta de culori, pensule de diferite forme, cuţitul de pictură, culorile de tip pastel sau pânza. Au făcut distincţia între elementele specifice unui peisaj în funcţie de anotimp, au făcut legătura cu specia lirică Pastel – poezie care descrie natura – astfel încercând să înţeleagă legatura dintre pictură şi poezie.
Dupa vizita din Galeria de Artă Europeană, elevii au participat la un atelier de colaj cu materiale textile.

La Muzeul Național de Artă al Romaniei s-a desfășurat în cadrul proiectului Art Touch o nouă întâlnire cu elevii de la Școala Gimnazială pentru Deficienți de Vedere, școala parteneră în acest proiect.

La întâlnire au participat și voluntari care s-au împrietenit cu elevii de gimnaziu, i-au însoțit prin holurile muzeului și la atelier. Tema întâlnirii a fost “Eroi și zei”, elevilor li s-a vorbit de două tablouri întruchipându-l pe Hercule și despre o statuie de lemn care îl reprezintă pe Sf. Gheorghe. După discuțiile privind tablourile, timp în care elevii s-au familiarizat cu diferite tipuri de pensule, sevaletul, esențe lemnoase sau diferite sunete, toate, menite să ușureze înțelegerea picturii, după ce ne-am amuzat încercând să înfățișăm poziția lui Hercule din timpul luptei cu Centaurul Nessus, a avut loc atelierul în care elevii au imaginat o poveste pornind de la câteva cuvinte și având ca tematică un erou. Totul a ieșit ca pe roate!
La activitate au participat d-le Codruța Cruceanu, Ozana Nițulescu, prof. Nora Negreanu și mai mulți voluntari.

Prof. Nora Negreanu

Vizualizeaza albumul foto

Pe 17 februarie  a avut loc in scoala o intalnire a elevilor de la cls. a V-a si a VI-a cu d-na muzeograf Codruta Cruceanu de la Muzeul National de Arta al Romaniei, care le-a vorbit copiilor despre muzeu, gradina muzeului-fostul palat Ragal al Romaniei, sala tronului. De asmenea au fost prezentate aplicatiile  pentru tableta realizate pentru persoanele cu deficiente de vedere  prin fonduri ale Fundatiei Orange Romania, in cadrul proiectului “Art Touch”. Este vorba despre 2 aplicatii care pot fi descarcate gratuit si care pornesc de la  tablourile semnate de   Guercino  “Sfântul Benedict şi Sfântul Francisc ascultând un înger muzicant” si de pictorul Signac -
“Poartă (Saint-Tropez)”. Aplicatiile descriu in romana, franceza sau engleza, intr-un limbaj accesibil, ceea ce infatiseaza tablourile oferind si informatii despre pictorul-autor. Dupa informatiile generale, tabloul poate fi “explorat” tactil ,(fiecarei zone a panzei ii corespund o serie de informatii foarte interesante si lamuritoare pentru deficientul de vedere care se poate cufunda intr-un univers pictural deosebit.). Elevii au fost entuziasti, iar aplicatia li s-a parut accesibila si interesanta.

Elevii au fost moderati de prof. Nora Schiopu Negreanu.

Proiect "Art Touch"Proiect "Art Touch"Proiect "Art Touch"Proiect "Art Touch"Proiect "Art Touch"

Pe 3 Martie, elevii de la cls. a V-a insotiti de prof. Nora  Schiopu au vizitat Muzeul National de Arta al Romaniei. Aici au descoperit Scara Voievozilor, cu o arhitectura minunata, Sufrageria regala si  Sala Tronului. De asmenea au putut admira coroana regala confectionata dintr-un tun capturat de armata romana in timpul Razboiului de Independenta din 1877. Au fost incantati de frumusetea cladirii, de informatiile istorice care i-au facut mandri, de tot ceea ce au vazut. Multumim d-nei Codruta Cruceanu.
Multumesc, Nora


Proiect "Art TOUCH"Muzeul de ArtaProiect Art TouchIMG_0147Proiect Art TouchProiect "Art Touch"

ARTmobile, Vizite multisenzoriale pentru nevazatori la MNAR

ARTmobile, Ateliere creative pentru nevazatori la MNAR