



Susține copiii nevăzători prin hipoterapie!
Vizualizează video – Sustine copiii nevazatori prin hipoterapie! 2018
Vizualizează video – Sustine copiii nevazatori prin hipoterapie! 2017
Descriere:
Proiectul “Susține copiii nevăzători prin hipoterapie!” realizat de Asociatia Young Goldfish oferă sedințe gratuite săptămânale copiilor nevăzători cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani în perioada mai-august 2017 și aprilie- iulie 2018. Asigurăm și transportul la centrul de terapie din Buftea.
Terapia cu cai dezvoltă toate simțurile, postura corectă a capului și corpului, încrederea în ceilalți, dar mai ales stima de sine.
Hipoterapia ii va ajută să se dezvolte fizic și emoțional, cu abilități mai bune de viață independentă.
Vor avea prioritate copiii cu situație economică mai slabă și cu rezultate școlare bune.
Proiect realizat de Asociatia Young Goldfish în parteneriat cu Asociația Hipoterapia și Asociația Foișorul de Foc cu sprijinul Aeroteh.
Detalii despre proiect:
https://www.bursabinelui.ro/ BursaBinelui/Proiecte/Sustine- copiii-nevazatori–prin- hipoterapie
Proiectul ”Art Touch”
S.N.A.C. – Concursul Naţional de Dans modern şi tradiţional “Împreună pentru viitor”
(Program guvernamental pentru integrarea copiilor cu CES)
La această competiție vor participa copii din școlile speciale alături de voluntari din școlile generale și liceele din Bucuresti.
S.N.A.C. este un program coerent şi coordonat de activităţi desfăşurate cu regularitate şi care antrenează voluntari şi copii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc, în dificultate sau în pericol.
Acțiunile comunitare din cadrul SNAC oferă oportunități și șanse egale de afirmare tuturor copiilor, fie că sunt cu dizabilități, provin din medii sociale defavorizate sau din școli obișnuite.
Concursul „Împreună pentru viitor“ este inițiat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului se adresează unităților de învățământ care desfășoară activități în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară.
PROIECTUL GRUNDTVIG – Exerciţii de dezvoltare a voluntariatului în România
La acest proiect participă cadre didactice din şcoală, se desfășoară în cadrul Asociaţiei ARVAR;
Participanti:
Obiectivele concrete ale parteneriatului sunt:
Planificarea activitatilor, pentru fiecare intilnire:
PROIECTUL SIMTE ARTA
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană în parpatenerit cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, demarează în lunile septembrie-octombrie 2011 proiectul Simte Arta – Facilitare accesului personelor cu dizabilităţi în muzeele din Bucureşti, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul îşi propune să promoveze şi să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la instituţiile de cultură din Bucureşti, prin creşterea vizibilităţii nevoilor acestora şi dezvoltare infrastructurii muzeale specifice.
În cadrul proiectului vor fi organizate 9 vizite gratuite pentru aproximativ o 100 de persone cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora la Muzeul Naţional Grigore Antipa. Vizitatorii vor avea la dispoziţie ghiduri audio, interpreţi mimico-gestuali, exponate în bazorelief şi informaţii despre expoziţii în limbaj Braille, precum şi facilităţi de parcare adaptate nevoilor specifice de acces.
De asemenea, lecțiile învăţate în cadrul proiectului vor fi transformate într-un Ghid de Bune Practici care va sta la baza unor iniţitive viitore în alte instituţii culturale iar experienţa prticipanţilor va lua forma unui DVD cu mărturii ale vizitatorilor
În luna octombrie elevii claselor a VII-a din școala noastră, împreună cu profesorii diriginiti, au vizitat Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. (Vizualizați albumul foto)
Parteneri:
Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSPR) filila Bucureşti, Asociaţia Nevăzătorilor din Romania (ANR), (ASCHFR) Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Dizabilităţi din România, Asociaţia Virafilm.
CAMPANIA “EUROPA, CASA NOASTRĂ” – PROIECTUL “VOLUNTARII MUZICII“
Este o campanie de informare şi comunicare anuală menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Campania este derulată de Chelgate în numele Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Scopul campaniei:
Campania îşi propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri).Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România. Elevii participanţi trebuie să fie coordonaţi de învăţători sau profesori. (Vizualizați albumul foto – campanie de informare)
Proiectul “Voluntarii Muzicii” va evolua in cadrul programului “Europa, casa noastra” demarat de Reprezentanta Comisiei Europene si Chelgate.
D-na Margareta Pîslaru va susține noi talente, încurajând formarea de cluburi muzicale, în calitate de Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 in Romania. (Vizualizați albumul foto – prima întâlnire)
Școala pentru Deficienți de Vedere va participa la acest proiect alături de Școala cu clase I-VIII “Titu Maiorescu”.
Descrierea proiectului:
Proiectul se va finaliza în luna decembrie cu un spectacol susținut de elevii celor două școli participante.
Pentru mai multe informații despre Campania “Europa, casa noastră”:
Șah – Elisabeta Polihroniade
Pe data de 4 martie 2011, la invitația Școlii pentru Deficienți de Vedere, D-na Elisabeta Polihroniade și D-l Emil Dănuț Gabăr au participat la o întalnire cu elevii. După terminarea discuțiilor 10 elevi au participat la un simultan de sah. (Vizualizați albumul foto)
PROIECTULUL “ORA DE LECTURĂ” parteneriat cu Biblioteca Metropolitană, Bucureşti
Prin acest parteneriat se urmăreşte facilitarea accesului liber la informaţie prin proiectul Ora de lectură, care se va desfăşura bilunar la sediul BSNA şi va consta în prezentarea audio a unor materiale diverse din bibliografia şcolara şi discuţii libere pe teme educative, cu participarea elevilor Şcolii pentru Deficieneţi de Vedere.
Se va implementa un sistem de informare eficient, corect şi rapid, care să permită accesul liber al deficienţilor de vedere şi al membrilor comunitaţii bucureştene la toate informaţiile de interes public privind Biblioteca Metropolitană Bucureşti, biblioteca publica a capitalei şi a Şcolii pentru Deficienţi de Vedere.
Se va proceda la un schimb de informaţii privind istoricul şi activitatea celor două instituţii partenere. Actualizarea materialelor se va face periodic.
Loc de desfăşurare – Bibliteca sonoră pentru nevăzători şi ambliopi din Bucureşti
Obiective propuse:
- Familiarizarea cu această instituţie importantă pentru viaţa unei persoane cu deficienţă de vedere.
- Cunoaşterea posibilităţii de a avea acces la literatură şi dezvoltarea interesului pentru vizitarea şi în particular, împreună cu familia a bibliotecii.
- Petrecerea timpului într-un mod plăcut prin audierea unor povesti.
Coordonatori proiect:
Prof. Coiciu Camelia, Dobre Maria, Costea Maria, Marin Alexandra
Elevii participanti:
Se vor alcătui grupuri de 5-6 elevi care se vor deplasa la Biblioteca Metropolitană, Bucureştiinsoţite de cel puţin 2 cadre didactice. (vezi coordonatori proiect) Elevi din clasele a-III-a, a-IV-a A şi B.
Durata activităţii:
Bilunară, pe parcursul anului şcolar 2010-2011
Resurse financiare:
Acest acces educaţional nu implică nici un cost, nu se utilizează mijloace de transport în comun şi nu se achită taxe de vizitare.
Evaluarea proiectului:
Activităţile de evaluare se vor desfăşura ulterior, în orele de limbă şi literatură română sau de limbaj şi comunicare, când se va urmării în ce măsură informaţiile prezentate elevilor au fost asimilate şi încadrate în bagajul lor de cunoştinţe.
Se vor urmări şi alte aspecte privind dezvoltarea relaţiilor personale, adaptarea unor comportamente adecvate
mediului social, depăşirea unor bariere emoţionale.
PROIECTUL “SĂ TRĂIM O VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ”
Pe data de 1 martie 2011, Fundația PRAIS a lansat, pe o perioadă de 5 ani, mișcarea națională “Și eu trăiesc sănătos! – SETS”, care are ca obiective prevenirea obezității infantile la copii cu vârsta până la 12 ani și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul familiilor.
Prima ediție a mișcării SETS se desfășoară în perioada martie-iunie 2011, la clasele a II-a și a III-a din cele 206 școli, care se găsesc în toate cele 6 sectoare din București. În acest an școlar sunt implicați în mișcare și 1.200 de profesori și 200.000 de părinți și rude.
Obiectivul nostru este ca tu să înveți să mănânci în fiecare zi sănatos și variat așa cum ne ghidează piramida alimentară, să faci multă mișcare sau sportul preferat, pentru a te dezvolta armonios, a avea rezultate și mai bune la învățătură și a-ți face și mai mulți prieteni.
Descoperă alături de noi, secretele nutriției echilibrate, ale activităților fizice zilnice și ale igienei personale, află mai multe despre sporturile olimpice, ce înseamnă să fim responsabili și multe altele!
Pentru mai multe informații: www.sets.ro
PROIECTUL “ARMONIA NATURII”
Şcoala Sanatorială Buşteni în colaborare cu mai multe instituţii din tară şi din străinătate vă invită să participaţi la proiectul internaţional dedicat anului 2010 – Anul internaţional al biodiversităţii, ediţia a II a, intitulat Armonia naturii.
Tematica – fenomene din natura aşa cum sunt percepute de copii.
1.Perioada in care se desfasoara proiectul:
01 septembrie – 15 noiembrie 2010
15 septembrie – 15 decembrie 2010 – primirea produselor concursului
29 decembrie 2010 – lansarea volumului de creaţie literara – Armonia naturii
15 ianuarie 2011 – 15 martei 2011 – Evaluarea lucrărilor
01 aprilie – 30 mai 2011 expedierea diplomelor şi rezultatelor , care se desfăşoară în semestrul al doilea al anului şcolar 2010 – 2011, până cel târziu la data de 30 mai 2010.
2. Perioada în care se desfăşoară concursul (parte dintr-un proiect care se derulează pe un interval de 7 luni) 15 noiembrie – 30 mai 2011
15 noiembrie – 15 dec 2010 – înscrierea lucrărilor
15 ian 2010 – 30 apr 2011 – evaluarea lucrările
01 mai 2010 – 30 mai 2011 – scrierea diplomelor şi expedierea lor
Pe 29 decembrie 2010 orele 10.00 la Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni, PH, la Simpozion şi la lansarea volumului Armonia Naturii dedicat Zilei Internaţionale a Biodiversităţii, pentru Anul Internaţional al Biodiversităţii.
La expoziţia cu lucrările elevilor , în perioada 15 ianuarie 2011 – 15 martie 2011 la Centrul Cultural Aurel Stroe din Buşteni, jud Prahova (în centrul oraşului, vis-a-vis de gara din Buşteni, jud. Prahova)
Scopul proiectului – educarea dragostei şi a grijii faţă de natură
Concursul este proiectat pe doua secţiuni pentru următoarele niveluri de învăţământ : preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, plus o secţiune pentru elevii din învăţământul special.
Secţiunea I creaţie literară (în proza, în versuri, ghicitori, scenete, creaţii ştiinţifico-fanstice)
Secţiunea II creaţie plastică realizată în orice tehnică, inclusiv fotografie: desene, picturi, colaje, machete, pliante, postere, afişe, origami, pictură pe calculator
Secţiunea III învăţământ special – pentru toate nivelurile unde elevii pot trimite lucrări din cele 2 sectiuni, acordându-li-se elevilor şanse egale.
Simpozion secţiune destinată lucrărilor de creaţie literară ale cadrelor didactice având ca tematica educaţia pentru mediu bazată pe activităţi practice sau studii şi cercetare.
Coordonator proiect – Iuliana Ciubuc
La acest concurs participă cu lucrări elevi din şcoală coordonaţi de D-na Prof. Nora Negreanu, D-na Prof.Truşcă Elisabeta (sectiunea I creaţie literară), D-na Prof. Mihaela Buliga (sectiunea a II a creaţie plastică), D-na Prof. Camelia Coiciu şi D-na Prof. Rodica Colgiu.
PROIECTUL „COPII ÎNTRE COPII”, parteneriat cu Şcoala Generală Nr. 95
Obiectivele proiectului:
Scopul:
Coordonator:
Echipa de proiect:
Modalităţi de realizare (Etape – Activităţi)
Modalităţi de evaluare:
Realizarea unor albume foto şi mediatizarea acţiunilor prin interviuri luate elevilor şi profesorilor participanţi.
Durata proiectului:
Vineri, 3 decembrie 2010, s-a desfăşurat prima dintre activităţile proiectului „Copii între copii”, în parteneriat cu Şcoala Generală nr. 95 din Bucureşti. Întâlnirea a avut loc la Şc. Nr. 95 şi a constat într-o activitate comună, dedicată Zilei Naţionale a României. De la noi au participat elevi din clasele a IV-a A şi a IV-a C, însoţiţi de dnele profesoarele Elisabeta Truşcă şi Georgiana Csetnek, iar de la şcoala-gazdă, ne-au întâmpinat elevii clasei a III-a C, alături de dna inst. Aurora Tudor.
Toţi elevii au colorat steguleţele tricolore ale României precum şi „români” în costume populare, apoi le-au decupat şi le-au lipit pe un şablon al ţării. Lucrările astfel realizate urmează să fie expuse, atât în şcoala noastră, cât şi în cea parteneră.
La sfârşitul activităţii, a fost împodobit bradul de Crăciun, fiecare dintre elevi având sarcina de a agăţa în pom câte un ornament preferat (diverse globuri, beteală, steluţe etc.). Atmosfera a fost una foarte plăcută: pe tot parcursul „orei” s-au ascultat colinde, s-a dialogat pe diverse teme, într-un cuvânt, elevii au socializat, depăşind orice barieră.
Prin acest schimb interşcolar, au fost atinse câteva dintre obiective şi anume:
Proiectul „Copii între copii” se va derula până în luna mai a anului 2011, urmând să se desfăşoare şi alte acţiuni comune, cu diverse ocazii.
Prof. Georgiana Csetnek
CERCUL DE LECTURĂ
Începând cu data de 20 ianuarie 2011, in școală se desfășoară cercul de lectură intitulat “Ora de lectură” .
Activitatea este condusă de prof. preparator Georgiana Csetnek și constă în audiția unor cărți care fac parte din bibliografia școlară. La aceste activități participă elevi din clasele a-V-a și a-VI-a.
PROIECTUL” JOCUL DE-A LITERATURA”
A început în 2008 după ce elevii de la cls. a VI-a A şi B au participat la un concurs de compoziţii şcolare din cadrul emisiunii : « Jocul de-a literatura », emisiune care se difuzează în prima duminică a fiecărei luni la Radio România Cultural şi care este realizată de d-na Ligia Necula.
Roadele acestei iniţiative nu au întârziat să apară şi în februarie 2009, Școala pentru Deficienţi de Vedere a fost gazda inedită a unei înregistrări radio. Intr-o sală de clasă câţiva elevi nevăzători şi slab-văzători alături de colegii lor de la Liceul « Tudor Vianu », au citit şi s-au « jucat » de-a literatura într-un dialog emoţionant. Erau de faţă si reporteri de la Kids Radio care au filmat întreg evenimentul. Elevii erau îndrumaţi de profesorul de română, Nora Negreanu şi făceau parte de la cls. aV-a şi a VI-a . (vizualizați albumul foto)
Proiectul a continuat cu participarea lunară la concursul : « Condeiul magic », concurs de compoziţii la care, lună de lună, premiantul I a obţinut un premiu din colecţia Radio Prichindel, o colecţie minunat ilustrată şi însoţită de CD.
Apoi, în noiembrie 2009, am participat la Târgul de carte : « Gaudeamus », unde cu toţii am făcut parte din atelierele de creaţie « puse la cale » de Radio Cultural pentru copii pe tot parcursul târgului de carte. (vizualizați albumul foto)
In noiembrie 2010 , vom merge la Gaudeamus ! pentru a fi martorii interesaţi ai lansării colecţiei « Radio Prichindel ». Prin programul pregătit de către elevi şi de către cele două îndrumătoare, vom încerca să exprimăm importanţa lecturii şi a existenţei audiobook-ului pentru elevii nevăzători şi slab-văzători. (vizualizati albumul foto)
Gaudeamus – prilej de lectură publică pentru elevii de gimnaziu de la Școala pentru Deficienţi de Vedere
Pe 19 noiembrie 2010, un grup de 10 elevi de la Scoala pentru Deficienţi de Vedere a interpretat fragmente din povestea “Nils Holgersson”de Selma Lagerlöf. Au fost aplaudaţi la scenă deschisă de colegi mai mari de la Liceul Greco-Catolic, de colegi mai mici de la fundaţia Chance for Life, de echipa de la radio şi de cititorii care s-au oprit să asculte vocile frumoase şi expresive ale unor copii care vor să citească.
Vizualizați un fragment video din interpretarea elevilor noștri.
Prin interpretarea lor, elevii au prefaţat lansarea colecţiei de cărţi cu CD-uri- colecţia Prichindel- editată in condiţii grafice excelente de Radio România Cultural.
Povestea spusă de cei zece elevi se va auzi şi la radio în cadrul emisiunii “Jocul de-a literatura” din data de 12 decembrie 2010, la Radio România-Cultural, începând cu ora 9.00.
Protagoniştii evenimentului de la Gaudeamus au fost: Olguţa Stan, cls. a VII-a A, Mădălin Grădinaru, Stefan Ilioaica, Răzvan Mireuţă şi Răzvan Nedu de la cls. a VIII-a A , Bogdan Melinte şi Cristian Bălăşoiu de la cls. a VIII-a B şi mezinii echipei: Beatrice Stefan, Andreea Sanda, Iustin Anghel de la cls. a V-a A. Echipa nostră a fost însoţită de d-na prof. Nora Negreanu care i-a antrenat pe elevi într-un altfel de joc, cel al poveştilor şi de d-na prof. educator Belu Carmen, care a vegheat paşii elevilor de la cls. a VIII-a A pe tot parcursul celor trei ani.
Ca de fiecare dată, gazda noastra de la Gaudeamus a fost d-na Ligia Necula, căreia îi mulţumim pentru simpatia şi interesul pe care le poartă elevilor noştri.
PROIECT CU MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
In anul scolar 2009-2010, Şcoala pentru Deficienţi de Vedere desfăşoară un proiect cu MNLR prin grija domnişoarei profesoare de limba şi literatura română, Nora Negreanu şi a d-nei muzeograf Luminiţa Duţu.
Colaborarea cu MNLR a început încă de anul trecut, când un grup de copii însoţiţi de doamnele profesoare Nora Negreanu şi Carmen Belu, a participat la un atelier foarte interesant : Cartea electronică vs. Carte tipărită.
Am pus încă de atunci la cale să ne vedem cât mai des, conştienţi fiind de faptul că elevii cu deficienţă de vedere au nevoie mai mult decât oricând de lectură şi de cunoaştere, de socializare şi lărgirea universului.
Proiectul constă în desfăşurarea unor ateliere de creaţie cu tematică dată, printre temele pe care ni le-am propus, amintim: Poveşti despre Bucureşti , I.L. Caragiale şi epoca lui , Ion Creangă.
Grupul ţintă sunt elevii de gimnaziu din şcoală, iar atelierele se vor desfăşura în sala de festivităţi a şcolii, dar şi la Muzeul Naţional al Literaturii.
La sfârşitul primei întâlniri, care a avut deja loc când scriem aceste rânduri, elevii participanţi au primit cărţi şi CD-uri pentru frumoasa lor implicare.
Atelierul : « Carte electronică vs. Carte tipărită » , desfăşurat în mai la Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Atelierul de creaţie « Poveşti despre Bucureşti », desfăşurat pe 26.10.2009, în Sala de festivităţi a Şcolii pentru Deficienţi de Vedere.
PRIMĂVARA ȘCOLILOR
Proiect de educație ecologică pentru elevii din unitațile de învățământ ale Sectorului 2
Concursul ecologic „Primăvara şcolilor” are următorul program de desfăşurare:
Sub sloganul „Şi nouă ne pasă!”, concursul are ca obiective derularea unor activităţi precum: amenajarea zonelor verzi din parcurile Sectorului 2; organizarea unor acţiuni pe teme ecologice, expoziţii tematice, sesiuni de comunicări, spectacole cu un puternic mesaj ecologic; realizarea unor portofolii privind activitatea echipelor şcolare pe perioada concursului; realizarea de panouri publicitare privind activitatea de protecţie a mediului, referate, filme, sondaje de opinie,dezvoltarea conştiinţei elevilor şi a spiritului civic prin exemplul dat de cei mici tuturor trecătorilor şi multe altele.