Proiectul – ECO CHILD

Eco-child articles

Eco-child stories

PROIECT Erasmus + KA2 „ECO CHILD”

Raport privind prima mobilitate – KONIA – TURCIA

23 mai – 27  mai 2022

Subsemnatele CAZAN COSMINA IRINA, ȚIGANEA CRISTINA, BULIGA MIHAELA, ZIDĂRESCU GEORGETA, RADA GABRIELA AURA, cadre didactice la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, am participat în mobilitatea din TURCIA – KONYA, în perioada 23 mai – 27  mai 2022,

în cadrul proiectului Erasmus + KA2„ ECO CHILD”.

În cadrul acestei mobilități s-au desfășurat următoarele activități:

-         A urmat o vizită la Muzeul Mevlana

Ziua s-a încheiat cu participarea tuturor membrilor echipei de proiect la Centrul de Știință Konya.

25.05.2022: – Partenerii de proiect, au vizitat ”Konya Tropical Butterfly Garden”, unul dintre cel mai mare areal din Europa, unde au putut fi observate diferite specii de fluturi și plante ( condiții de viață, mod de hrană, metode de protejare)

Ziua a continuat cu un atelier în cadrul căruia s-au decorat vase din lut.

-         Vizită în orașul subteran

Nume și prenume                                                       Semnătura

CAZAN COSMINA IRINA

ȚIGANEA CRISTINA

BULIGA MIHAELA

ZIDĂRESCU GEORGETA

RADA GABRIELA AURA

PROIECT Erasmus + KA2„ ECO CHILD”

Raport privind prima mobilitate – KEDAINIAI – LITUANIA

28 februarie – 4  martie 2022

Subsemnatele BULIGA MIHAELA, ZIDĂRESCU GEORGETA, RADA GABRIELA AURA, cadre didactice la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, am participat în mobilitatea din LITUANIA – KEDAINIAI, în perioada 28 februarie – 4  martie 2022,

în cadrul proiectului Erasmus + KA2„ ECO CHILD”.

În cadrul acestei mobilități s-au desfășurat următoarele activități:

Membrii echipei de proiect au fost împărțiți pe grupe, în mod aleatoriu, participând la activitățile instructiv-educativ desfășurate la grupele de preșcolari. Activitățile au avut un caracter  interactiv.

Partenerii au participat la o activitate practică de preparare și degustare a unor preparate organice tradiționale lituaniene (găluște cu diferite umpluturi).

A urmat o vizită la primăria orașului, unde a avut loc o întâlnire cu domnul primar, întâlnire la care au participat și membrii altor proiecte europene aflate în curs de desfășurare .

Apoi a fost vizitat parcul central din oraș, parc în care se află Turkish Minaret.

Seria activităților a continuat cu o vizită în altă grădiniță din Kendainiai , unde s-au desfășurat diferite activități :

- program cultural – artistic (dansuri populare și moderne)

- workshop – kinetoterapie

- folosirea diferitelor materiale în activitățile cu copii (nisip, crengi, pietre, etc) , în context ecologic

- joc interactiv – ,, Treasure Hunt” – pe teme ecologice

- confecționare coliere din nuiele împletite

- confecționare brățări împletite din fire de lână în culorile țării gazdă

Apoi participanții au fost invitați să sărbătorească alături de copii, din grădinița, PURIENA”, SHROVE TUESDAY”, sărbătoare tradițională în Lituania, ce presupune alungarea iernii și încurajarea venirii primăverii:

- dansuri și cântece tradiționale desfășurate în aer liber împreună cu copii

-  degustare de produse tradiționale specifice acestei sărbători

- atelier de confecționare de măști, din materiale reciclabile, măști specifice acestei sărbători

- workshop, SHROVE TUESDAY” – obiceiuri și tradiții în Lituania, dar și alte manifestări similare  desfășurate la început de primăvară și în  țările partenere

Membrii din proiect au descoperit vestigiile cultural- istorice din centrul vechi al orașului Kedainiai și din împrejurimi , însoțiți de către un ghid.

Ziua s-a încheiat cu participarea tuturor membrilor echipei de proiect la, SHROVE TUESDAY”, în fața Casei de cultură a orașului, unde au avut loc:

-         spectacol cu muzică și dansuri tradiționale

-         degustare de alimente și băuturi tradiționale

-         foc de tabără

Ziua a continuat cu un atelier în cadrul căruia s-au realizat postere cu teme ecologice, fiecare echipă realizând un poster reprezentativ pentru țara de proveniență.

După prânz, s-a desfășurat simpozionul ,,INTERNAȚIONAL FORUM

ECOCHILD” – cu participare internațională , atât fizic cât si pe zoom.

Se remarcă încurajarea copiilor de a petrece cât mai mult timp  în aer liber prin ,,construirea” unor clase, în curte, pe centre de interes, existența unor minisere pentru cultivarea diverselor plante în vederea stimulării conștiininței ecologice.

În a doua parte a zilei, membrii echipei au vizitat o fermă locală unde se cultiva bambus și căpșune.

A urmat vizitarea unei alte grădinițe din oraș , unde s-au desfășurat diferite activități :

- activități de muzică și dans

- vizitarea grupelor de preșcolari

- asistență la o activitate demonstrativă (filtrarea apei)

În continuarea programului, participanții la proiect au vizitat obiective turistice din Vilnius.

Nume și prenume                                                            Semnătura

BULIGA MIHAELA

ZIDĂRESCU GEORGETA

RADA GABRIELA AURA

Short-term joint staff training events

ECO CHILD  ”

2019-1-EL01-KA229-062519

Bucharest/ Romania

20th to 24th of September 2021.

Proiectul își propune să promoveze valorile civice, ecologice și morale în rândul tinerei generații prin realizarea de activități axate pe respectarea naturii și a diferențelor de opinie, prevenirea și combaterea poluării, promovarea respectului reciproc și construirea unei baze solide pentru un parteneriat deschis și o societate democratică ce reunește cetățeni activi în domeniul ecologiei.

În perioada 20-24 septembrie 2021, a fost organizată a doua mobilitate în cadrul proiectului „ECO CHILD”  la Școala Gimnazială Specială pentru Deficiențe de Vedere din București – România.

Parteneri din Turcia, Grecia, Lituania, au fost implicați într-un program stabilit de comun acord.

Ziua lucrătoare 1/20 septembrie 2021

La SPDV, partenerii au fost întâmpinați de o comisie de profesori, conform tradiției, cu pâine și sare. După turul școlii, s-au desfășurat activități artistice cu materiale reciclabile. Ulterior au participat la întâlnirea de proiect, „Oportunități în perioada Pandemiei”, și la seminarul – Programe Eco în România. După-amiază a avut loc vizita la Rezervația Naturala Delta Văcărești, situată în inima Bucureștiului, unde s-au putut observa speciile protejate aflate pe cale de dispariție. Seara s-a încheiat cu o cină festivă.

Ziua lucratoare 2/21 septembrie 2021

Partenerii din proiect au participat la mai multe ateliere tematice – Adaptarea Materialelor-Reutilizare, Reciclare. S-a susținut workshop despre Psihologia Ecologică. Spre finalul programului, partenerii au realizat „Costume Ecologice” și au participat la Seminarul realizat de absolvenți școlii – Campioni Nevăzători  la escaladă.

După-amiaza, au participat la o sesiune de alpinism, și s-au familiarizat cu vechea cultură românească din satul țărănesc la Muzeul Dimitrie Gusti. Seara, toți partenerii au participat la o cină tradițională, specială.

Ziua lucratoare 3/22 septembrie 2021

S-au desfășurat scurte seminarii – Economie de energie, Tratamente naturiste – Rețete bio minune – Uleiul hoților.  Împărțiți în mici grupuri, invitații au putut asista la diferite ore: geografie, muzică, terapie ocupațională, educație fizică etc. În cadrul atelierului „Cum transformă natura educația”, musafirii  au participat la un atelier gospodăresc de realizare a unei rețete de toamnă– Castraveți murați.

După prânz, partenerii s-au implicat în activitatea interactivă – Cuvinte încrucișate Tactile. În cadrul atelierului realizat la cutia luminoasă, toți partenerii au contribuit la conceperea unei povești comune despre încălzirea globală, intitulată Pinguinul Pino.

Ziua lucratoare 4/23 septembrie 2021

Membrii proiectului au descoperit beneficiile plimbării în natură, în cadrul vizitei culturale la Sinaia, vizitând Castelul Peleș. Au apreciat natura din telecabină și apoi la 1400 înălțime în Munții Bucegi.

Ziua lucratoare 5/24 septembrie 2021

A avut loc o petrecere finală de mobilitate, unde au fost prezentate imagini de la diferite petreceri cu cântece și dansuri tradiționale din diferite părți ale țării. Au fost înmânate Diplome tuturor partenerilor pentru participarea la mobilitatea și la activitățile speciale.

În cadrul întâlnirii partenerilor de proiect, s-au discutat diferite aspecte organizatorice cu privire la mobilitățile următoare ce se vor desfășura in Lituania ( martie 2022) și Turcia (iunie 2022).

Toți participanții la mobilitate au concluzionat faptul că tema stabilită în proiect a fost îndeplinită cu succes.

https://sites.google.com/view/eco-child-erasmus-project/home

În perioada septembrie   2019 – septembrie  2021 Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere este implicată în Parteneriatul strategic Erasmus+ cu titlul “Eco Child ” coordonat de  DIADRASTIKO EUROPAIKO SXOLEIO din Grecia

Echipa este completată de :

Obiectivele proiectului :

- protejarea mediul și utilizarea unor surse de energie alternativă

-reducerea deșeurilor

-diminuarea poluării mediului

-utilizarea responsabilă a resurselor naturale limitate

-familiarizarea cu diferitele tipuri de resurse regenerabile și moderne

-responsabilizarea tinerei generații cu privire la protejarea mediului înconjurător

Proiectul are în vedere promovarea valorilor civice și morale în rândul tinerei generații: respectarea diferențelor de opinii, prevenirea și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, promovarea respectului reciproc, construirea unui fundament pentru un parteneriat deschis și o societate democratică pe care se sprijină cetățenia activă.

Proiect Erasmus + KA2„ ECO CHILD

Prima mobilitate – Varkiza – Atena- Grecia 24- 30 noiembrie 2019


In perioada 24-30 noiembrie 2019 Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din România a participat la prima mobilitate în cadrul proiectului „ ECO CHILD ce s-a organizat la Varkiza – Atena- Grecia.

Întâlnirea s-a desfăşurat la sediul Diadrastiko Europaiko Sxoleio, şcoală particulară din Varkiza – Atena–Grecia, unde au fost organizate mai multe activităţi. Partenerii au fost întâmpinaţi pe ritmurile unor imnuri europene şi au asistat la activităţi artistice la Şcoala Primara DES. Partenerii au discutat despre planul de proiect pentru următorii 2 ani. Apoi ei au participat la un seminar – Evadare în natură de la orele plictisitoare.

A doua zi, reprezentanţii şcolilor partenere au fost primiţi de primarul Gregory Kostandellos şi echipa sa de la primărie. Toți participantii au asistat la un seminar despre Educaţia în Grecia şi în special în regiunea 3V Vari Varkiza- Voula. Apoi s-a făcut turul proprietăţii Zahaios. Participanţii au luat parte la un atelier tradiţional de recoltare şi prelucrare a măslinelor. Deasemenea, s-a vizitat zona Sourio şi templul lui Poseidon .

A treia zi, membrii din proiect au descoperit bagajul cultural istoric din Atena. S-a vizitat ansamblul Acropolele și împrejurimile cu situri arheologice .

A patra zi, Toți participantii au vizitat grădiniţa DES, au participat la scurte activități interactive, la spectacole susținute de elevii din grădiniţă . Partenerii au asistat la diferite ore (matematica, literature,limbi străine ), la un seminar dedicat învăţământului preşcolar – (Matematica în natură ) şi la dezbaterea referitoare la modul cum poate natura influența și transforma educația. Apoi s-a vizitat Centru de salvare al broaștelor ţestoase. După turul galerie, s-a urmărit un documentar tematic și s-au purtat discuții pe tema salvarea animalelor cu risc mare de dispariție.

A cincea zi , partenerii au participat la atelierul de Grădinărit din incinta şcolii . La sfârşitul zilei de lucru s-a realizat o petrecere de final de mobilitate, unde elevii au prezentat un spectacol cu cântece şi dansuri tradiționale grecești, din diferite părţi ale țării gazdă. În cadrul ședinței coordonatorilor de proiect, s-au discutat diferite aspect și s-au decis următoarele:

Echipa de mobilitate: Țiganea Cristina Maria , Buliga Mihaela, Rada Gabriela, Georgeta Zidarescu

Prima mobilitate – Varkiza – Atena- Grecia 24- 30 noiembrie 2019