Proiectul – BE PROUD, BE A SCOUT

ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ PENTRU DEFICIENŢI DE VEDERE

Str. Austrului nr.33, sector 2, Bucureşti Tel./ Fax.  323.65.13; 320.33.63


PROIECT Erasmus + KA2 – „ BE PROUD, BE A SCOUT”

Padernborn- Germania

19  -  24 iunie  2022

Subsemnatele ȚIGANEA CRISTINA și  RADA GABRIELA AURA, cadre didactice la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, am participat impreuna cu un grup de 4 elevi , la mobilitatea din Padernborn- Germania, în perioada 19  -  24 iunie  2022, în cadrul proiectului Erasmus + KA2„ BE PROUD, BE A SCOUT”.

În cadrul acestei mobilități s-au desfășurat următoarele activități:

-dimineata ploioasa dar energizata cu jocuri de spargere a gheții,

-construirea unui pătrat din bete de bambus, apoi un cub, o piramida și apoi o piramida  comuna uriașă .

- după amiaza plutitoare , cu activități pe lacul Mohnosee.

-Terapie cu bufnite , o experienta unica,

-Plimbare și escalada prin pădure, ( test de forță și rezistenta )

- plimbare pe lac paddeling- Tinerii implicate in mobilitate, sub atenta indrumare a unor antrenori specializati, s-au familiarizat cu jocuri de apa – paddeling, canoe, barca cu vela.

- punctul culminant, seara , fiecare participant si-a preparat  cina  /  pizza supraviețuitorilor.

-Vizitarea zidului și barajului Mohnesee

-jocuri cercetasesti ,

-festivitatea de premiere

-seara gastronomiei internaționale  / unde au fost foarte apreciate: tinerii cu deficient de vedere romani au contribuit la realizarea unor preparate traditionale  – chifteluțe, Au realizat prezentarea unor platouri traditionale  –  brânză domoala , cașcavalul afumat, salamul de Sibiu. La desert s-a degustat  cozonac .

- dimineata s-a vizitat mina Bergbaumuseum Ramsbeck.

- Dupa amiaza , tinerii, selectati pe echipe internationale  au fost provocati sa experimenteze si sa se implice in activitati cercetasesti in FORT FUN Abenteuerland. Ei s-au bazat pe principiul emis de Sir Baden Powell – experimenteaza si  invata .

-S-a realizat un tur cultural al orasului Soest – Gazdele au prezentat activitati traditionale, educational-culturale specifice regiunii .

Nume și prenume                                                            Semnătura

ȚIGANEA CRISTINA

RADA GABRIELA AURA

Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT ”

Tesalonic  – Grecia

08 – 14,05,2022

In perioada 08 – 14.05.2022, s-a desfășurat la Tesalonic/ Grecia, mobilitatea în cadrul proiectului Erasmus +, cu titlul + „BE PROUD, BE A SCOUT ” . Școala SPDV  a fost reprezentată de un grup format din 4 elevi cu deficiențe de vedere și două cadre didactice .

Prima intrunire demobilitate  s-a desfăşurat in data de 09 mai la partenerul elen  – Peiramatiko Scholeio Panepistimiou, din Thessalonic. Toti participantii au fost integrati in activitati de spargere a gheții cu tematici din Uniunea Europeana, celebrandu-se Ziua Europei . Dupa turul scolii PSPTh, gazdele au atras toti partenerii intr-un tur al orasului , realizand o acțiune verde în centrul istoric  vechi, presarand informatii tematice.

A doua zi  - 10 Mai

A fost dedicata activitatilor cercetasesti, realizate in Tabăra cercetășilor marini: activități pe bază de apă – canotaj. Cu maiestrie  au pus in scena legenda lui Alexandru cel Mare, toti participantii au avut roluri in legenda Ninfelor, familiarizandu-se cu legendele, cultura, istoria Greciei Antice. Seara a culminat cu un foc de Tabără  in inima taberei ”Sea Scouts”

A treia zi – 11/Mai

Dupa vizita culturala prin orasul vechi, s-au realizat jocuri tematice la scoala. Partenerii, grupati in echipe mixte, au fost ghidati de elevii scolii gazde- intr-un circuit pietonal in zona  culturală (centrul orașului).

S-a vizitat Muzeul Arheologic/Turnul Alb- simbolul orasului, s-a organizat un  PicNic in stil grecesc la campusul universitar, unde elevii au realizat apoi jocuri de grup.

4 zi  , 12/MAI-JOI

Toti partenerii au fost invitati sa porneasca pe urmele lui Alexandru cel Bun , cunoscand Macedonia antică și Băile termale. S-a vizitat situl arheologic și muzeul din asezarile stravechi Pella si Almopia,  apoi templul lui  Dionysos la Orma Village.

13/MAI-VINERI

In ultima zi, s-au organizat diferite activitati sportive in curtea scolii, unde elevii au putut alege dintr-o gama variata .

A urmat ceremonia de premiere  si petrecerea de rămas bun la care au participat si elevii scolii gazde alaturi de comitetul de parinti .

In cadrul sedintei de management s-au stabilit datele necesare pentru organizarea ultimei mobilitati din proiect, gazduita de coordonatoul din Germania, la sfarsitul lunii iunie.

Prof. Tiganea  Cristina

Prof. Diana Drăghiţă

Proiect Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT”

Almada, Portugalia

04-08 aprilie  2022

BE PROUD, BE A SCOUT  este un proiect european din cadrul  secţiunii  Erasmus+  KA2 , ce  se desfăşoară  în perioada 2019-2022.

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

În perioada 04-08 aprilie  2022, s-a desfășurat mobilitatea organizată la Almada/ Portugalia , la care a participat o echipă formată din elevi și profesori din școală.

În primă zi a proiectului Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT”, școala  gazdă Francisco Simões din Almada/Porugalia a fost  implicată împreună cu școli din Germania, Finlanda, Grecia și România. Dimineața a început cu vânt și rece, toți s-au întâlnit și au plecat spre „Calea Albastră a Mata dos Medos”. Pe un  traseu ce incepe de la parcul picnic rezervatie naturala, Zibral. S-a realizat un traseu cercetasesc Pe o potecă îngustă , de-a lungul unor galerii dense și stufoase formate din stejar, mastic, ienupăr fenician, mirți, căpșuni și cătină mediteraneană. În timpul plimbării ,gazdele au lansat  o provocare de realizat: un concurs foto cu imagini surprinse în acest loc care a fost  analizat de către elevii Multimedia ai școlii gazde pentru a inmama  premii pentru cele mai bune fotografii.

După o plimbare de peste doi kilometri, a fost timp  pentru un picnic scurt După-amiaza a fost i plină de aventuri.

În jurul orei 15.00, o altă plimbare până la plaja São João unde Miguel Oliveira și echipa sa de la „Școala de surf” au asteptat echipele participante pentru lectia de surf .Au fost momente incitante cu rezultate fantastice. În timp ce unii au făcut surf, alții au jucat volei pe plajă, rugby, hochei sau fotbal ajutați de niște profesori de Educație Fizică de la școala gazda și de câțiva elevi de la Clubul  Sportiv Local.

A doua zi a proiectului Erasmus+ „Be Proud, Be a Scout” a fost petrecută la Lisabona. Dimineața a fost dedicată Oceanelor cu o vizită la Oceanário de Lisboa. Oceanário are o mare colecție de specii marine – pinguini, peșcăruși și alte păsări; vidre de mare (mamifere); rechini, raze, himere, căluți de mare și alți pești osoși; crustacee; stele de mare, arici de mare și alte echinoderme; anemone de mare, corali și alte cnidare; caracatite, sepie, melci de mare si alte moluste; amfibieni; meduze; plante marine și plante terestre și alte organisme marine însumând aproximativ 16.000 de indivizi din 450 de specii. Deschis în 1998, în timpul ultimei expoziții mondiale care a avut loc în secolul al XX-lea, intitulată „Oceanele, o moștenire pentru viitor”, Oceanário de Lisboa a realizat  legătura de secol dintre Lisabona și ocean.

După-amiaza, liberă, a fost dedicată cunoașterii zonei istorice. Pelerinaje  plăcute, plimbări la castelul São Jorge, Chiado, Bairro Alto; socializare și o stare de spirit foarte bună au dus grupurile de participanți la întâlnirea din Praça do Comércio pentru a merge pe jos, de-a lungul râului, spre Cais do Sodré unde s-a luat barca ce a condus  la Cacilhas unde astepta autobuzul. pentru a-i întoarce în Costa da Caparica.

A treia zi a proiectului Erasmus+ „Be Proud, be a Scout” , elevi și profesori din școli din Germania, Finlanda, Grecia, România și  Portugalia, a fost dedicată petrecerii timpului  în aer liber și activităților de orientare.

Dimineața, s-a mers la parcul local-  Parque da Paz, în Almada, unde participantii au fost primiti de membrii biroului consilierului Nuno Matias, responsabil cu Turism, Piețe, Parcuri Urbane și Spații Verzi,  care au adus cadouri tuturor participanților din partea  municipalitatii. Apoi, ajutați de profesori de Educație Fizică și elevi de la Cursurile de Sport, Turism și Multimedia, a avut loc o probă de orientare în spațiul magnific al Parcului orașului local. Multă distracție și competitivitate în această activitate care a culminat cu jocuri internaționale de fotbal și volei și un magnific „La mulți ani” în mai multe limbi, deoarece una dintre elevele grecești și-a sărbătorit ziua de naștere.

După o dimineață plină de soare care și-a lăsat amprenta pe multe dintre fețele elevilor și profesorilor, s-a  mers la Casa da Cerca. Impreuna cu cercetasii locali,  coordonați de niște elevi cercetași portughezi, s-a organizat  un joc în stil – Treaser Hunt , în spațiul magnific al gradinii supendate Casa da Cerca. A fost concurență mare între cele șase echipe, dar rezultatele au fost  anunțate abia vineri la cina finală.  După activitate a fost , o altă plimbare prin Almada Velha care a dus la Praça São Batista si apoi s-a vizitat școala gazdă -  Francisco Simões. Acolo, cadrele didactice s-au reunit pentru a lucra desinta administrativa a proiectului,  în timp ce elevii au jucat câteva jocuri coordonate de elevii Clubului  Sportiv local.

A patra zi a fost petrecută în mijlocul naturii. Dimineața a fost activitatea de  cățărat în copaci și cei mai curajoși participanți  au mers, au alunecat, au urcat, au coborât, au trăit o vreme în vârful copacilor din São João da Caparica. Această activitate, pe lângă distracția și contactul cu natura, promovează în rândul practicanților, încrederea în sine, coordonarea mișcărilor, concentrarea și echilibrul, aspecte fundamentale pentru „depășirea obstacolelor” și chiar temerile care pot exista.

După prânz, grupul a vizitat PNEC – Parcul Național Scouting din Caparica – care se află în Costa da Caparica, lângă plajă și la marginea Parcului  Protejat Arriba Fóssil da Costa da Caparica. Este un spațiu unic pentru practicarea activităților în aer liber, oferind condiții bune pentru desfășurarea taberelor tematice și a altor activități în aer liber. Parcul include, de asemenea, săli de antrenament și întâlnire și este deschis pe tot parcursul anului , poate fi folosit de asociațiile de cercetași și organizațiile non-Scout. Punctul culminant al vizitei a fost plantarea de pini de către toate țările. Am spus cu toții că dacă acești tineri studenți din Germania, Finlanda, Grecia și Polonia vizitează acest parc în câțiva ani, vor găsi niște pini frumoși și le vor putea spune copiilor că au fost plantați în aprilie 2022. După vizită, a fost timp liber pentru a juca fotbal intre membrii echipelor partenere .

În a cincea  zi, dimineața a fost petrecută pe plajă într-o acțiune de curățenieși ecologizare . Aproape o sută de participanți, partenerii din Germania, Finlanda, Grecia, România ș Portugalia,  au strâns, într-o oră, 28.590 de kilograme de gunoi; 2712 mucuri de țigară; 800 de tampoane de bumbac și peste 4000 de bucăți de plastic. Cu toții au  înțeles cum ajunge acest gunoi pe plaja și au înțeles cu toții că mai sunt multe de făcut pentru a schimba această paradigmă.

După-amiaza , în Costa da Caparica, au fost acordate diplome tuturor participanților și premii pentru activitățile desfășurate în timpul săptămânii.

Proiectul mai are două mobilitati : una în Grecia in luna mai  și alta, finală, în Germania, în luna iunie .

Din cadrul Scolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienţi de Vedere la mobilitate au participat trei cadre didacticeși 6 elevi cu deficiențe de vedere .

Prof. Director,  Cazan Cosmina Irina

Prof. Coordonator de proiect , Tiganea  Cristina Maria

Prof. Coordonator proiecte și programe,  Petrescu Daniela

ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ PENTRU DEFICIENŢI DE VEDERE

Str. Austrului nr.33, sector 2, Bucureşti Tel./ Fax.  323.65.13; 320.33.63

„BE PROUD, BE A SCOUT

Proiect Erasmus +

București  – România

16-22 octombrie  2021

BE PROUD, BE A SCOUT  este un proiect european din cadrul  secţiunii  Erasmus+  KA2 , care  îşi propune stabilirea principiilor pedagogice şi a metodelor de lucru non formale pentru elevii nevăzători, slab-văzători. Este un proiect care se va desfăşura în perioada 2019-2022.

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

Prima intrunirea s-a desfăşurat in data de 16 octombrie la sediul Școlii Gimnaziale Speciale Pentru Deficienţi De Vedere din București .

Prima zi de lucru

S-a început săptămâna la sediul Școlii pentru Deficienți de Vedere, din București.  Participanților din țările partenere, 9 elevi și 9 profesori, li s-au înmânat eșarfe personalizate cu sigla – Cercetașii României .

În deschidere, a  avut loc  un  seminar despre Istoria cercetașiei române, susținut de un  grup de reprezentanți ai Cercetașilor Români. După turul școlii , în cadrul atelierului Braille , participanții au realizat materiale tactile, ecusoane, insigne și obiecte specific cercetășești. După amiază, s-a vizitat Muzeul Casa Poporului. Seara s-a concretizat prin participarea la o cină comună tradițională .

A doua zi lucrătoare,

În cursul dimineții s-a vizitat Muzeul Dimitrie Gustti, unde a avut loc un tur extraordinar în zona Parcului Herăstrău. Calmul și liniștea din parc au impresionat participanții. S-au organizat activități cercetășești în aer liber, s-au deplasat cu vaporasul pe lacul Herăstrău. În după-amiaza celei de-a doua zile, partenerii portughezi, germani, români, greci și finlandezi au mers împreună într-o escapadă la Casa Experimentelor.  Toți participanții au considerat că a fost foarte amuzant și educativ. Seara, participanții s-au familiarizat cu tradiții și obiceiuri locale într-un restaurant tradițional.

A treia zi lucratoare,

Participanții s-au implicat într-o mulțime de activități și ateliere tematice,  de creație de steaguri, au fost atrași într-o expediție tipică Scouts Express ( goana după comori unde  echipele  portugheze, germane, finlandeze, grecești și românești s-au orientat pe hartă  în interiorul școlii) . Au continuat cu activitatea de cățărare la panoul amenajat în incinta școlii.  În Cursul dimineții, elevi și profesori din echipele țărilor participante au inițiat un meci inopinant de baschet. După prânz,  s-a realizat un atelier de muzică de tabără unde profesorii și elevii au avut ocazia să cânte împreună.

A patra zi de lucru,

A fost dedicată explorării orașului Sinaia, Mănăstirea Sinaia, s-a realizat un traseu în zonele înconjurătoare admirând peisajul cromatic de toamnă.

A cincea zi lucrătoare

În cursul dimineții toți participanții au avut ocazia de a prezenta activitățile desfășurate în unitățile lor, realizate în perioada pandemiei, instantanee  din tabele și excursiile tematice .

S-au purtat discuții despre programarea urmatoarelor mobilități în cadrul proiectului și posibilitatea de a adapta activitățile în vederea diminuării efectelor pandemiei.

La finalul mobilității, a avut loc ceremonia de premiere. S-au acordat diplome pentru întreaga mobilitate tuturor elevilor și profesorilor participanți .

Proiect Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT

Raport privind a doua mobilitate – Mikkeli, Finlanda

19-25 ianuarie 2020

BE PROUD, BE A SCOUT  este un proiect european din cadrul  secţiunii  Erasmus+  KA2, care îşi propune stabilirea principiilor pedagogice şi a metodelor de lucru pentru  elevii nevăzători, slab-văzători sau cu deficienţă de limbaj (dislexici) sau cu tulburari comportamentale.

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

Prima mobilitate a elevilor a avut loc la Școala din Riistina- Ristiinan yhtenäiskoulu,în data de 20 ianuarie, unde, în cadrul ceremoniei de deschidere au fost prezentate echipele participante. S-a făcut turul școlii, aceasta fiind prezentată de către directorul instituției. Elevii participanți la proiect au confecționat ecusoane, alături de elevii finlandezi, în cadrul unui atelier de lucru, coordonat de către profesorii parteneri din școala din Riistina. Întâlnirea a continuat cu un curs de dansuri de societate, profesori și elevi, în sala de sport a școlii.

În cadrul aceleiași zile, după-amiaza, pe lacul Saimaa, a fost organizată o sesiune de pescuit pe lacul înghețat, iar seara, activități specifice de cercetășie în jurul focului, în pădurea din apropiere. În dimineața zilei de 21 ianuarie, au avut loc activități specifice de iarnă pe pârtia de la Tornimäki, alături de elevii și profesorii finlandezi. După-amiaza, la sala de sport din Karkialampi s-au organizat întreceri sportive și jocuri specific finlandeze.

Ziua de miercuri, 22 ianuarie a debutat cu un marș de 5 km prin pădure, urmat de pregătirea taberei de iarnă, din pădurea Karkialampi. Au fost montate 4 corturi, s-a făcut instructajul de utilizare a instrumentelor și obiectelor folosite în cercetășie- de montare și folosire a sobelor din corturi, s-au spart și s-au făcut provizii de lemne. În cadrul activităților specifice de cercetășie și de supraviețuire în pădure, s-a făcut instructajul și s-au realizat ateliere cu privire la acordarea primului ajutor în caz de hipotermie, aprinderea focului în diferite moduri, construirea de adăposturi de urgență, fiecare echipă realizând câte un adapost de supraviețuire din frunze și crengi. Seara, toți membrii au participat la prepararea cinei la foc deschis, în aer liber. Tabăra de iarnă a continuat până a doua zi, joi, 23 ianuarie, la prânz, când toți participanții au contribuit la strângerea și inchiderea campaniei.

După-amiaza zilei de 23 ianuarie a fost dedicată unei activități specific finlandeze: sauna, baie ân zapadă și patinaj pe lacul înghetat.

La finalul zilei, în cadrul unui atelier, s-a stabilit ca fiecare partener să adapteze principiile cercetășiei la nivelul experienței, a tradițiilor și a specificului elevilor fiecărei școli partenere, s-a discutat despre influența cercetășiei în viața de zi cu zi și implicațiile în domeniul educației.

În dimineața zilei de 24 ianuarie s-a organizat o excursie la Kenkävero, iar după-amiaza turul orașului Mikkeli. În cadrul unui atelier de lucru, au fost analizate și evaluate toate activitățile de cercetășie desfășurate de-a lungul săptămânii. S-a stabilit ca fiecare echipă participantă să adapteze și să implementeze ideile și activitățile potrivite specificului și necesităților elevilor lor. La finalul serii a avut loc ceremonia de închidere și înmânarea diplomelor.

Din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienţi de Vedere la a doua  mobilitate din cadrul Proiectului European Erasmus+ , „Be proud, Be a scout”, au participat două cadre didactice: prof. Țiganea Cristina, profesor psihopedagog titular şi coordonator  al proiectului şi Polacsek Ana-Maria, profesor educator. Cei patru elevii participanți au fost: Tudor Bogdan, Rizea Ștefan– clasa a VIII-a B, Beserman Daniela – clasa a VIII-a A și Petcu Mădălina– clasa a VI-a A.

Prof. Tiganea  Cristina,  Prof. Polacsek Ana-Maria

finlanda

În perioada octombrie  2019 – septembrie  2021 Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere este implicată în Parteneriatul strategic Erasmus+ cu titlul “Be proud, Be a scout ” coordonat de  Schule Haus Widey din Germania

Echipa este completată de :

Principalele obiective:

Promovarea celor  trei principii esențiale ale cercetașilor promovate de  Sir Baden-Powell:

1.) „Construiește propriul canoe” – se oferă posibilitatea elevilor participanți să se implice activ,  să devină mai independenți și mai responsabili.

2.) „Învață prin ceea ce faci” – tinerii au posbilitatea să învețe din propriile experiențe și aventuri, obținând mai mult cunoștințe și dobândind noi aptitudini.

3.) „Iată băiatul/fetița”- activitățile sunt orientate spre identificarea nevoilor și intereselor participanților în vederea dezvoltării lor armonioase.

Proiectul are în vedere promovarea valorile creștine în rândul generației tinere .

Proiect Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT

prima mobilitate Paderborn – Germania

02-08 noiembrie 2019

In perioada 3-9 noiembrie, s-a susţínut prima mobilitate în Germania, la care au participat trei cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Romania.

Prima şedinţă de proiect s-a desfăşurat la sediul instituţiei Schule Haus Widey din oraşul Paderborn, denumit Intermezzo, ce este dedicat adolescenţilor cu tulburări de comportament, predispuși la diferite forme de dependenţă (alcool, substanţe interzise , tehnologie etc).

Reprezentanţii şcolii gazde au iniţiat discuţii despre principiile Cercetăşiei, elementele fundamentale ce au stat la baza proiectului, au prezentat date relevante despre activităţile de cercetăşie din şcoala gazdă.

In data de 4 noiembrie, s-a vizitat sediul central al școlii gazde „Schule Haus Widey”, s-a realizat turul școlii, s-au prezentat unele activităţi specifice instituţiei şi s-a organizat o întâlnire cu directorul unităţii. La întâlnire s-au prezentat informaţii despre următoarea mobilitate ce se va desfăşura în Finlanda, la care vor participa elevi din fiecare şcoală parteneră. In cadrul atelierului de cercetăşie, gazdele au prezentat imagini din activităţile de cercetăşie desfăşurate în şcoală, atelierul, arsenalul şi toate instrumentele şi obiectele utilizate în cadrul taberelor tematice.

După-amiaza s-a mers la „Haus Seehause”, o tabăra a cercetașilor în apropiere de oraşul Möhnesee. Toţi membrii au participat la organizarea activităţilor, la prepararea cinei la foc deschis în aer liber. Seara s-a organizat un atelier „Scout-Talk” la care au participat reprezentanţi ai organizaţiei locale de cercetaşi, Christin Rottmann (DPSG Paderborn) și membri ai grupului internațional de cercetaşi. Invitaţii au oferit informaţii despre istoria organizaţiei locale de cercetasie, viziunea lor personală a cercetăşiei și a experiențele lor în domeniul cercetășiei

Marţi- 5 noiembrie, în prima parte a zilei s-au organizat activităţi de încălzire şi de energizare, ateliere cu activităţi practice în aer liber. Apoi, fiecare participant şi-a preparat prânzul propriu, conform principiilor cercetăşeşti, Pizza supravieţuitorilor.

Seara s-a realizat un atelier „Scout-Talk”, avand ca invitat Guido Huegen, fost membru al consiliului federal german din DPSG- Germania, principiile sale despre cercetasie – rolul cercetăşiei în şcoală, importanţa cercetășie în cadrul bisericii, influența cercetăşiei în viaţa de zi cu zi şi implicaţiile în domeniul educatiei.

Miercuri 6 noiembrie s-au desfăşurat alte activităţi în aer liber, lucruri practice în echipe: sculptarea unei bucăţi de lemn, aprinderea focului în diferite moduri, aruncarea la ţintă , baloane de săpun. S-au avut în vedere şi activităţi organizatorice. Seara s-au realizat exerciţii de orientare şi mobilitate în oraşul Soest, s-a vizitat orașul și s-a participat la o activitate a comunităţii locala –Allerheiligenkirmes.

Joi, 7 noiembrie, s-au organizat ateliere de prim ajutor, aprinderea focului în natură „Cum de poate face foc prin lovirea unor pietre”, activităţi de protejare a naturii . După-amiaza, s-a explorat pădurea din apropiere și fiecare echipă a realizat un adapost de supravieţuire din frunze şi crengi.

La finalul mobilităţii s-au stabilit următoarele :

Echipa de mobilitate: Tiganea Cristina, Draghita Diana , Popa Ion

Prima mobilitate Paderborn – Germania, în perioada 02-08 noiembrie 2019