Proiectul – BE PROUD, BE A SCOUT

ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ PENTRU DEFICIENŢI DE VEDERE

Str. Austrului nr.33, sector 2, Bucureşti Tel./ Fax.  323.65.13; 320.33.63

„BE PROUD, BE A SCOUT

Proiect Erasmus +

București  – România

16-22 octombrie  2021

BE PROUD, BE A SCOUT  este un proiect european din cadrul  secţiunii  Erasmus+  KA2 , care  îşi propune stabilirea principiilor pedagogice şi a metodelor de lucru non formale pentru elevii nevăzători, slab-văzători. Este un proiect care se va desfăşura în perioada 2019-2022.

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

Prima intrunirea s-a desfăşurat in data de 16 octombrie la sediul Școlii Gimnaziale Speciale Pentru Deficienţi De Vedere din București .

Prima zi de lucru

S-a început săptămâna la sediul Școlii pentru Deficienți de Vedere, din București.  Participanților din țările partenere, 9 elevi și 9 profesori, li s-au înmânat eșarfe personalizate cu sigla – Cercetașii României .

În deschidere, a  avut loc  un  seminar despre Istoria cercetașiei române, susținut de un  grup de reprezentanți ai Cercetașilor Români. După turul școlii , în cadrul atelierului Braille , participanții au realizat materiale tactile, ecusoane, insigne și obiecte specific cercetășești. După amiază, s-a vizitat Muzeul Casa Poporului. Seara s-a concretizat prin participarea la o cină comună tradițională .

A doua zi lucrătoare,

În cursul dimineții s-a vizitat Muzeul Dimitrie Gustti, unde a avut loc un tur extraordinar în zona Parcului Herăstrău. Calmul și liniștea din parc au impresionat participanții. S-au organizat activități cercetășești în aer liber, s-au deplasat cu vaporasul pe lacul Herăstrău. În după-amiaza celei de-a doua zile, partenerii portughezi, germani, români, greci și finlandezi au mers împreună într-o escapadă la Casa Experimentelor.  Toți participanții au considerat că a fost foarte amuzant și educativ. Seara, participanții s-au familiarizat cu tradiții și obiceiuri locale într-un restaurant tradițional.

A treia zi lucratoare,

Participanții s-au implicat într-o mulțime de activități și ateliere tematice,  de creație de steaguri, au fost atrași într-o expediție tipică Scouts Express ( goana după comori unde  echipele  portugheze, germane, finlandeze, grecești și românești s-au orientat pe hartă  în interiorul școlii) . Au continuat cu activitatea de cățărare la panoul amenajat în incinta școlii.  În Cursul dimineții, elevi și profesori din echipele țărilor participante au inițiat un meci inopinant de baschet. După prânz,  s-a realizat un atelier de muzică de tabără unde profesorii și elevii au avut ocazia să cânte împreună.

A patra zi de lucru,

A fost dedicată explorării orașului Sinaia, Mănăstirea Sinaia, s-a realizat un traseu în zonele înconjurătoare admirând peisajul cromatic de toamnă.

A cincea zi lucrătoare

În cursul dimineții toți participanții au avut ocazia de a prezenta activitățile desfășurate în unitățile lor, realizate în perioada pandemiei, instantanee  din tabele și excursiile tematice .

S-au purtat discuții despre programarea urmatoarelor mobilități în cadrul proiectului și posibilitatea de a adapta activitățile în vederea diminuării efectelor pandemiei.

La finalul mobilității, a avut loc ceremonia de premiere. S-au acordat diplome pentru întreaga mobilitate tuturor elevilor și profesorilor participanți .

Proiect Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT

Raport privind a doua mobilitate – Mikkeli, Finlanda

19-25 ianuarie 2020

BE PROUD, BE A SCOUT  este un proiect european din cadrul  secţiunii  Erasmus+  KA2, care îşi propune stabilirea principiilor pedagogice şi a metodelor de lucru pentru  elevii nevăzători, slab-văzători sau cu deficienţă de limbaj (dislexici) sau cu tulburari comportamentale.

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

Prima mobilitate a elevilor a avut loc la Școala din Riistina- Ristiinan yhtenäiskoulu,în data de 20 ianuarie, unde, în cadrul ceremoniei de deschidere au fost prezentate echipele participante. S-a făcut turul școlii, aceasta fiind prezentată de către directorul instituției. Elevii participanți la proiect au confecționat ecusoane, alături de elevii finlandezi, în cadrul unui atelier de lucru, coordonat de către profesorii parteneri din școala din Riistina. Întâlnirea a continuat cu un curs de dansuri de societate, profesori și elevi, în sala de sport a școlii.

În cadrul aceleiași zile, după-amiaza, pe lacul Saimaa, a fost organizată o sesiune de pescuit pe lacul înghețat, iar seara, activități specifice de cercetășie în jurul focului, în pădurea din apropiere. În dimineața zilei de 21 ianuarie, au avut loc activități specifice de iarnă pe pârtia de la Tornimäki, alături de elevii și profesorii finlandezi. După-amiaza, la sala de sport din Karkialampi s-au organizat întreceri sportive și jocuri specific finlandeze.

Ziua de miercuri, 22 ianuarie a debutat cu un marș de 5 km prin pădure, urmat de pregătirea taberei de iarnă, din pădurea Karkialampi. Au fost montate 4 corturi, s-a făcut instructajul de utilizare a instrumentelor și obiectelor folosite în cercetășie- de montare și folosire a sobelor din corturi, s-au spart și s-au făcut provizii de lemne. În cadrul activităților specifice de cercetășie și de supraviețuire în pădure, s-a făcut instructajul și s-au realizat ateliere cu privire la acordarea primului ajutor în caz de hipotermie, aprinderea focului în diferite moduri, construirea de adăposturi de urgență, fiecare echipă realizând câte un adapost de supraviețuire din frunze și crengi. Seara, toți membrii au participat la prepararea cinei la foc deschis, în aer liber. Tabăra de iarnă a continuat până a doua zi, joi, 23 ianuarie, la prânz, când toți participanții au contribuit la strângerea și inchiderea campaniei.

După-amiaza zilei de 23 ianuarie a fost dedicată unei activități specific finlandeze: sauna, baie ân zapadă și patinaj pe lacul înghetat.

La finalul zilei, în cadrul unui atelier, s-a stabilit ca fiecare partener să adapteze principiile cercetășiei la nivelul experienței, a tradițiilor și a specificului elevilor fiecărei școli partenere, s-a discutat despre influența cercetășiei în viața de zi cu zi și implicațiile în domeniul educației.

În dimineața zilei de 24 ianuarie s-a organizat o excursie la Kenkävero, iar după-amiaza turul orașului Mikkeli. În cadrul unui atelier de lucru, au fost analizate și evaluate toate activitățile de cercetășie desfășurate de-a lungul săptămânii. S-a stabilit ca fiecare echipă participantă să adapteze și să implementeze ideile și activitățile potrivite specificului și necesităților elevilor lor. La finalul serii a avut loc ceremonia de închidere și înmânarea diplomelor.

Din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienţi de Vedere la a doua  mobilitate din cadrul Proiectului European Erasmus+ , „Be proud, Be a scout”, au participat două cadre didactice: prof. Țiganea Cristina, profesor psihopedagog titular şi coordonator  al proiectului şi Polacsek Ana-Maria, profesor educator. Cei patru elevii participanți au fost: Tudor Bogdan, Rizea Ștefan– clasa a VIII-a B, Beserman Daniela – clasa a VIII-a A și Petcu Mădălina– clasa a VI-a A.

Prof. Tiganea  Cristina,  Prof. Polacsek Ana-Maria

finlanda

În perioada octombrie  2019 – septembrie  2021 Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere este implicată în Parteneriatul strategic Erasmus+ cu titlul “Be proud, Be a scout ” coordonat de  Schule Haus Widey din Germania

Echipa este completată de :

Principalele obiective:

Promovarea celor  trei principii esențiale ale cercetașilor promovate de  Sir Baden-Powell:

1.) „Construiește propriul canoe” – se oferă posibilitatea elevilor participanți să se implice activ,  să devină mai independenți și mai responsabili.

2.) „Învață prin ceea ce faci” – tinerii au posbilitatea să învețe din propriile experiențe și aventuri, obținând mai mult cunoștințe și dobândind noi aptitudini.

3.) „Iată băiatul/fetița”- activitățile sunt orientate spre identificarea nevoilor și intereselor participanților în vederea dezvoltării lor armonioase.

Proiectul are în vedere promovarea valorile creștine în rândul generației tinere .

Proiect Erasmus + „BE PROUD, BE A SCOUT

prima mobilitate Paderborn – Germania

02-08 noiembrie 2019

In perioada 3-9 noiembrie, s-a susţínut prima mobilitate în Germania, la care au participat trei cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere din Romania.

Prima şedinţă de proiect s-a desfăşurat la sediul instituţiei Schule Haus Widey din oraşul Paderborn, denumit Intermezzo, ce este dedicat adolescenţilor cu tulburări de comportament, predispuși la diferite forme de dependenţă (alcool, substanţe interzise , tehnologie etc).

Reprezentanţii şcolii gazde au iniţiat discuţii despre principiile Cercetăşiei, elementele fundamentale ce au stat la baza proiectului, au prezentat date relevante despre activităţile de cercetăşie din şcoala gazdă.

In data de 4 noiembrie, s-a vizitat sediul central al școlii gazde „Schule Haus Widey”, s-a realizat turul școlii, s-au prezentat unele activităţi specifice instituţiei şi s-a organizat o întâlnire cu directorul unităţii. La întâlnire s-au prezentat informaţii despre următoarea mobilitate ce se va desfăşura în Finlanda, la care vor participa elevi din fiecare şcoală parteneră. In cadrul atelierului de cercetăşie, gazdele au prezentat imagini din activităţile de cercetăşie desfăşurate în şcoală, atelierul, arsenalul şi toate instrumentele şi obiectele utilizate în cadrul taberelor tematice.

După-amiaza s-a mers la „Haus Seehause”, o tabăra a cercetașilor în apropiere de oraşul Möhnesee. Toţi membrii au participat la organizarea activităţilor, la prepararea cinei la foc deschis în aer liber. Seara s-a organizat un atelier „Scout-Talk” la care au participat reprezentanţi ai organizaţiei locale de cercetaşi, Christin Rottmann (DPSG Paderborn) și membri ai grupului internațional de cercetaşi. Invitaţii au oferit informaţii despre istoria organizaţiei locale de cercetasie, viziunea lor personală a cercetăşiei și a experiențele lor în domeniul cercetășiei

Marţi- 5 noiembrie, în prima parte a zilei s-au organizat activităţi de încălzire şi de energizare, ateliere cu activităţi practice în aer liber. Apoi, fiecare participant şi-a preparat prânzul propriu, conform principiilor cercetăşeşti, Pizza supravieţuitorilor.

Seara s-a realizat un atelier „Scout-Talk”, avand ca invitat Guido Huegen, fost membru al consiliului federal german din DPSG- Germania, principiile sale despre cercetasie – rolul cercetăşiei în şcoală, importanţa cercetășie în cadrul bisericii, influența cercetăşiei în viaţa de zi cu zi şi implicaţiile în domeniul educatiei.

Miercuri 6 noiembrie s-au desfăşurat alte activităţi în aer liber, lucruri practice în echipe: sculptarea unei bucăţi de lemn, aprinderea focului în diferite moduri, aruncarea la ţintă , baloane de săpun. S-au avut în vedere şi activităţi organizatorice. Seara s-au realizat exerciţii de orientare şi mobilitate în oraşul Soest, s-a vizitat orașul și s-a participat la o activitate a comunităţii locala –Allerheiligenkirmes.

Joi, 7 noiembrie, s-au organizat ateliere de prim ajutor, aprinderea focului în natură „Cum de poate face foc prin lovirea unor pietre”, activităţi de protejare a naturii . După-amiaza, s-a explorat pădurea din apropiere și fiecare echipă a realizat un adapost de supravieţuire din frunze şi crengi.

La finalul mobilităţii s-au stabilit următoarele :

Echipa de mobilitate: Tiganea Cristina, Draghita Diana , Popa Ion

Prima mobilitate Paderborn – Germania, în perioada 02-08 noiembrie 2019