Excursie tematică Mogoșoaia

Școala pentru Deficienți de Vedere din București organizează, pe data de 1 iunie 2010 pentru elevii claselor I-VIII, o excursie tematică in localitatea Mogoşoaia, care se află la 15 km de Bucureşti, în judeţul Ilfov.

Elevii vor vizita Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” – Complex monumental istoric cultural, turistic și de agrement Mogoșoaia.

Centrul administrează Palatele Brancovenești de la Mogoșoaia. Curtea Domnească de la Mogoșoaia a fost atestată la sfârșitul secolului XVII, construcția finalizându-se la începutul secolului XVIII.

Dupa mai multe etape de restaurări, renovări, modernizări, completări și sistematizări, zona este compusă din:

Curtea de onoare în care se află:

Palatul Mogoșoaia a fost construit între 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu, pentru al doilea fiu al sau, Ștefan, în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinaţie de elemente veneţiene cu elemente otomane. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoş care deţinea pământul pe care a fost construit.

În prezent palatul adăpostește Muzeul Tradiției Aulice (înființat în anul 2000) și anume donația Liana și Dan Nasta, o colecție de artă comparata însumand circa 300 de piese, in sălile parterului și în anexe fiind prezentate anual aproximativ 10 expoziții temporare, eseu sau artă contemporană.

Cuhnia – fosta bucătărie domnească, este spațiu expozițional.

Turnul porții (ante 1702) și poarta Târgoviștei pe care este montată o replică a grupului statuar care o reprezintă pe Zeița Minerva.

Centrul de conferințe și rezidențe (fost vilă d’Elchingen) – (sec. XVII, refaceri 1927 – 1936) în prezent găzduiește un centru de conferințe si rezidențe cu 2 săli de conferință (cu o capacitate de 50, respectiv 75 locuri), un restaurant - 120 locuri si 16 camere de cazare - 25 locuri.

Ghețăria – fostul depozit de gheață al palatului.

In exteriorul curții de onoare se găsesc:

Parcul englezesc cu grădini în stil italian, amenajarea sa peisagistică realizându-se între anii 1921 – 1922 sub îndrumarea Marthei Bibescu.

Biserica cu hramul Sf. Gheorghe ridicată de Constantin Brâncoveanu in anul 1688, unde se gasește tabloul votiv care îi reprezintă pe Constantin Brâncoveanu cu cei 4 fii ai săi și pe Doamna Maria cu cele 7 fiice. Tot aici este înhumat George Valentin Bibescu, soțul Marthei Bibescu, sub o frumoasă lespede funerară decorată cu stema familiei Bibescu (doi lei cu vulturul încoronat).

Capela Gh. Bibescu – secolul XIX – o adevarată necropolă de familie adapostește mormintele ultimilor proprietari ai Mogoșoaiei și ale rudelor lor: Prințul Nicolae G. Bibescu și soția sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Prințul George Bibescu și soția sa, Valentine de Caraman Chimay, Prințesa Elisabeth Bibescu, Prinții Mihai Basarab Brâncoveanu și George Basarab Brâncoveanu.

Serele N. Bibescu, atelier francez – 1890. În prezent utilizate pentru culturi floricole și atelier de educație plastică pentru copii.

(sursa: www.palatebrancovenesti.ro)

Categoria: Noutati

Daca acest articol v-a starnit interesul, va rugam sa ne lasati un comentariu sau sa va abonati pentru a primii automat articolele de indata ce acestea apar pe site.

Nu se mai primesc comentarii la acest articol.